Рестартът на българското село ще е акцент на "Зелени дни" в София

ОFFNews Последна промяна на 20 септември 2016 в 18:18 3399 2

Кадър от "Глобалната ферма".

Седмото издание на „Зелени дни“ ще се проведе от 30 септември до 02 октомври в Градската градина (около мястото на бившия мавзолей).

Завръщането в сърцето на София на най-стария фестивал-изложение на отговорния бизнес ще привлече вниманието на софиянци и техните гости, както и на бизнеса, към производители и дистрибутори на натурални и био продукти, малко познати туристически дестинации и български производители, избрали да произвеждат чиста храна, и поставили в основата на своята дейност здравето и качеството.

Своята дейност ще представят и представители на мрежата „Зелена къща“ и алтернативния туризъм, магазини за планинска и къмпинг екипировка, граждански инициативи и природозащитни организации.

Централен фокус в тазгодишното издание са възможностите за рестарт на „българското село“. На него са посветени две изнесени събития, разкриващи различни перспективи към тази актуална тема:

На 26 септември в Дом на киното прожекция на документалния филм „Глобалната ферма“ ще бъде първият щрих в дискусията за малките производители, която ще продължи с открита дискусия след филма с участието на гост-лектори и публиката. На 27 септември на дискусионния форум „Посока българското село“ в Клуб на пътешественика ще се обсъжда възраждащият се интерес на все повече млади хора към живота в малки населени места след масовото обезлюдяване и упадък на селата през последните десетилетия след 1989 г.

Проблематиката на устойчивата среда ще бъде разгърната в поредица от представяния и дискусии, между които работилница по компостиране и разделно събиране, „Умна раница“ - инициатива за по-малко боклук в планината и „КонсУмувай“ - тур за разумното потребление в динамично променящите се глобални условия за живот на фондация „Екоцентрик“. Фермерските пазари „Хранкооп“ традиционно ще присъстват с цяла мини програма от образователни активности и разбира се, най-доброто от фермерската си продукция.

Перспективите пред природните паркове и защитените територии ще бъдат представени от представители на няколко паркови администрации и неправителствени организации.

Последният ден на септември ще стартира с откриване на Зелени дни и представяне на интересни представяния на идеи и каузи, които организаторите подкрепят и ще завърши с открит урок по народни танци с "Дивля".

Целият 1 октомври ще бъде посветен на планината – ще бъде представен проект „За Балкана и хората“, една успешна инициатива, насърчаваща малките фермери и бизнеси сред природата и наградена от Европейската комисия. Фестивалната програма на „Зелени дни“ е традиционна платформа за каузите на най-изявените НПО, между които тази година ще са Българско дружество за защита на птиците, Българска фондация „Биоразнообразие“, За Земята, Greenpeace, Диви Родопи, Дирекция ПП „Странджа, дирекция ПП „Врачански Балкан, ДПП „Българка“.

Традиционно „Зелени дни“ вървят ръка за ръка с целодневна културна и спортна интерактивна програма. Най-малките ще могат да се включват в състезания по колоездене и катерене, а всички ще могат да вземат участие в йога сесии и други активности. Част от акцентите ще бъдат и събития, посветени на бягането и колоезденето като екологични спортове и здравословни начини на придвижване в столицата и в планините.

Основна цел на форума е да запознае столичани и гостите на града с нови форми на приключения и активност сред природата и да способства за изграждане на щадящо отношение към природните ресурси и трайна промяна в обществените нагласи в полза на уважение към културното и природно наследство и живите традиции на България. Столична Община, Министерство на туризма, ансамбъл за традиционен фолклор "Дивля" и лидерът в създаваенто на катерачни стени Уолтопия, са само част от постоянните партньори на фестивала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови