Природозащитници: Палежи унищожават Калиакра, а държавата нехае (видео)

OFFNews 18 септември 2016 в 14:30 7224 3

Палежи и разораване застрашават уникалните степи в района на Калиакра през последните седмици. В същото време, няма никаква реакция за случващото се от министъра на околната среда и водите, нито на министъра на земеделието, се казва в позиция на коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България", изпратена до медиите.

Природозащитниците изпратиха и видеоклип на пожара, заснет от въздуха:

Калиакра е защитена зона от европейската екологична мрежа Натура 2000 заради редките птици и изключително ценната степна растителност, която се среща почти единствено там.

През януари 2016 г. България беше осъдена от Съда на ЕС по иск на Европейската комисия, защото не е включила изцяло териториите на орнитологично важните места в специалната защитена зона в района на Калиакра и заради недостатъчна защита на територията, тъй като са допуснати проекти, увреждащи природата.

И сега - през втората половина на август и първата половина на септември - над 1000 декара степи на Калиакра бяха опожарени и разорани, отбелязват природозащитниците.

Те питат МОСВ и МЗХ дали са одобрили инвестиционни проекти за тези територии, ако да, какви са и дали ще спрат изпълнението им и ще предприемат възстановяване на унищожените местообитания. Прокуратурата ще започне ли разследване и наказателно преследване, питат още те.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  12435

  3

  Jinx

  19.09 2016 в 19:11

  Значи зеленичките са много хитри. Имало едни пожари в Калиакра и между другото да питат какво стана с одобрението на инвестиционни проекти за тези територии. Изобщо няма да се учудя, ако изнудват някого от инвеститорите и нарочно са палнали пожара за да привлекат внимание.

  12860

  2

  newfoundland

  19.09 2016 в 18:48

  "За да остане природа в България" са едни мошеници, дето точат еврофондове, съсипват бизнеси по поръчка и понякога си играят с дронове и снимат, защото все пак нали са еколози, та трябва да имат някаква дейност, то това им е и цялата дейност.
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София