Ексклузивно Борисов: Не съм оптимист - летим към нови избори. По-добре ужасен край сега

Бившият министър на образованието Даниел Вълчев стана декан на Юридическия факултет в СУ

Александра Маркарян 09 април 2019 в 12:18 10834 1

Даниел Вълчев

Снимка Wikimedia

Даниел Вълчев

Вицепремиерът и министър на образованието в периода август 2005 - юли 2009 г. проф. Даниел Вълчев е новият декан на Юридическия факултет (ЮФ), потвърдиха за OFFNews от отдела за връзки с обществеността на Софийския университет.

Той е избран за декан от Общото събрание на факултета измежду трима кандидати. За поста се бориха още ръководителят на катедра "Административноправни науки" в ЮФ проф. д-р Цветан Сивков и досегашният зам.-декан по учебната дейност доц. Анета Антонова.

Проф. Вълчев наследява досегашния декан проф. Сашо Пенов, чийто максимално допустим втори четиригодишен мандат изтече, и ще управлява факултета в периода април 2019 - април 2023 г.

Кой е Даниел Вълчев

Даниел Вълчев е роден на 10 август 1962 г. в Бургас. Завършва Четвърта езикова гимназия във Варна. Магистър е по право в Софийския университет от 1987 г. Специализира в Международния институт по публична администрация в Париж (1991 г.) и Военния колеж на НАТО в Рим през 1992 г. Същата година става асистент в Юридическия факултет на Софийския университет, катедра "Теория и история на държавата и правото". Впоследствие става старши и главен асистент. Доктор е по право от 1995 г. Дисертацията му е на тема "Държавна власт и народен суверенитет". През 2004 г. става доцент в Юридическия факултет и чете Обща теория на правото, Обща теория на държавата, Политически и правни учения, Защита на правата на човека и др. Професор става през 2013 г. 

От 1996 до 2005 г. е секретар на Българската асоциация по философия на правото и социална философия. Докато е вицепремиер и министър, става почетен доктор на Soka University, Токио, Япония (2007 г.) и почетен професор на Шанхайския университет в Китай (2008 г.)

Политическа кариера

През мандата на президента Желю Желев (22 януари 1992 г. – 22 януари 1997 г.) е юридически съветник в президентството. Депутат е в 39-то Народно събрание, където председателства и Постоянната комисия по европейска интеграция и членува в правната комисия. Съпредседател е на Съвместния парламентарен комитет България – Европейски съюз, представител е на Народното събрание на Република България в Конвента за бъдещето на Европа, който изготвя проект на Европейска конституция (март 2002 – юли 2003 г.). Получава депутатски мандат и в 40-ия Парламент (2005-2009), където е избран от листата на НДСВ.

Като министър въвежда делегираните бюджети на училищата и външното оценяване. В неговия мандат (2007 г.) се провежда най-голямата и продължителна учителска стачка в България досега.

Бизнес

През 1997 г. Вълчев е вписан като член на надзорния съвет на "Филимко" АД, председателстван от ген. Любен Гоцев - външен министър (септември-декември 1990 г.) във второто правителство на убития през октомври 1996 г. премиер Андрей Луканов; първи зам.-министър на вътрешните работи (1989 – 1990), зам.-министър на външните работи (1982 – 1989). Зам.-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност (1974 – 1982).

Работил е и с Емил Кюлев. Бил е в ръководството на фирми като "Златни пясъци", ЗАД "Булстрад-живот", "Ривиера ИН" АД, "Сигма" ООД, "Ривиера мениджмънт" АД, "Албин Корпорейшън", "Росексимбанк", „Албин Корпорейшън“.

В момента, по данни на "Дакси", Вълчев е съсобственик на адвокатско дружество "Плочева, Вълчев и съдружници" заедно с дъщерята на бившия управител на НЗОК и началник на инфекциозната клиника във ВМА д-р Камен Плочев - Милена Плочева. Управлява и фондацията "Мениджмънт, бизнес, администрация". Участва като съсобственик в "Дрийм Кетчър Студиос" ООД.

Регистрациите му в "ЕВРОКОНСУЛТ - 2010" ДЗЗД и "НАЛКО" АД са заличени.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  17158

  1

  aviatora

  09.04 2019 в 13:08

  И не на последно място една от изтъкнатите фигури на корупцията в държавната администрация и съдебната система. "Да разваляме седянката"! Ей това е България! Продънена от корупция и едни същи муцуни, въртейки се навсякъде.
   
  X

  Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх