Кирил Петков: В следващите дни може да има обвинения заради 'Булгаргаз'

Министерският съвет прие Бюджет 2022: Безплатни детски градини и ясли и увеличение на заплатите на учителите

Йорданка Веселинова 31 януари 2022 в 16:02 6003 2

Снимка Министерски съвет

Вероятно в следващите дни ще бъдат повдигнати обвинения заради "Булгаргаз", съобщи на брифинг премиерът Кирил Петков. 

В момента тече разследване на МВР и ДАНС в "Булгаргаз", допълни той. По думите му вероятно увеличението на цените газа се дължи на решение на уволненото ръководство на дружеството.

"Ако някой си мисли, че оттук нататък ще може да взима грешни решения от гледна точка на националния интерес, и едновременно с това да дава сметката на крайните потребители, то трябва да знае, че това време свърши. Колкото и студиа да бъдат обикаляни, фактите говорят - избран е скъпият доставчик, вместо да се оптимизират възможностите за евтиния доставчик", бе категоричен Петков. 

Премиерът определи поведението на ПГ на ГЕРБ-СДС, които критикуват правителството за забавения строеж на интерконектора с Гърция, като "саботаж", и допълни, че взетите до момента решения са "очеваден конфликт на интереси".

Петков заяви, че започват конкурси за ново ръководство на "Булгаргаз".

МС прие "бюджет на растежа"

Министерски съвет прие предложението за Бюджет 2022 г. Премиерът го определи като "бюджет на растежа" и допълни, че инвестициите от държавния сектор ще бъдат 5,8% от БВП. Дефицитът без COVID мерките ще бъде 2,5%, а с тях - 4,1%. По думите му дефицитът финансира изцяло инвестициите и допълни, че без инвестиции бюджетът би бил с излишък от 1,7%. 

"Тази година ще инвестираме много категорично и много сериозно, вдигайки процента на инвестиции. В сравнение с миналогодишния го вдигаме от 2,9% на 5,8%. Това е безпрецедентно", отбеляза той и обясни, че общо 8,2 млрд. лв. ще бъдат заделени за капиталови инвестиции.

Освен това в бюджета има средства за безплатни детски градини и ясли от април. 70 млн. лв. пък ще бъдат насочени за строежа на нови детски градини. Учителските заплати също се увеличават - те ще бъдат 125% от средното за страната месечно възнаграждение.

В новия държавен бюджет са поставени и други амбициозни цели - до края на годината да няма нито един пенсионер, който живее под прага на бедността. Социалните мерки, включително и COVID мерките и тези за високите цени на тока, се запазват поне за следващите шест месеца.

Очаква се проектобюджета да бъде внесен в НС и приет до края на март, каквато заявка даде председателят на НС Никола Минчев. По-рано това обеща и финансовият министър Асен Василев, който поясни, че лятото ще има и актуализация на бюджета.

Цените на тока

Фактурите за февруари ще включат компенсациите за декември и януари, обясни премиерът Петков. Той прогнозира значително по ниски сметки за ток през втория месец от годината.

Кирил Петков съобщи, че днес са започнали проверка за обществените поръчки за осветление в София, чрез които според Борис Бонев от "Спаси София" са източени милиони.

"Докато не изчистим тези обществени поръчки, не можем да говорим, че общините просто нямат пари за осветление", бе категоричен министър-председателят.

Той допълни, че ще започнат проверки навсякъде, за да се отдели политическият пиар от реалните нужди на общините.

Петков съобщи, че нова работна група ще обсъди възможностите за компенсации за общините, училища, болници и детски градини.

Енергийният министър Александър Николов обясни, че в тази работна група ще се обсъждат и компенсациите за ВУЗ-овете и общежитията. Утре се очаква той да обсъди необходимостта от компенсации с образователния министър Николай Денков.

Николов допълни, че към момента индустриалните потребители не се компенсират за високата цена на газа заради значително по-ниската цена в страната в сравнение с тази в ЕС.

Той допълни, че правителството ще опита да ускори газификацията в страната, за да се намали количеството отделяни вредни емисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови