Борис Бонев: Източват милиони от осветлението на София

OFFNews 30 януари 2022 в 10:29 4903 2

Снимка Архив

Софийска община е сключила договори за улично осветление на цени, които десетократно надвишават пазарните, съобщи независимият съветник Борис Бонев, който разкри детайли по "скандална обществена поръчка" за 74 млн. лв. по bTV.

По думите му им огромни разлики между цените за едни и същи материали и дейности, в два съседни столични райони.

“Подписаните от зам.-кмета Кръстев договори съдържат материалите с цени, които десетки пъти надвишават пазарните. В обикновен магазин закупихме част от материалите по спецификация и те струваха 7 пъти по-евтино, отколкото цените, които Общината плаща на едро. Очаквам отговори как може автоматичен прекъсвач на дребно да струва 44 лв., а за Общината да е 261 лв.!? Това не е разлика от 6%, а 6 пъти. Редова клема в магазина струва 0,81 лв., а Общината я плаща по 17,55 лв.! Разликата е 22 пъти! Би трябвало да бъде обратното - цената за Общината да бъде значително по-ниска от цените на дребно.” - допълни Борис Бонев.

Градските активисти от "Спаси София" обясняват, че поддръжката на осветлението в София е разделено на зони, като за две от тях отговаря “Лог Сиберия”, а за другите - “Улично осветление”. Огромно съмнение пораждат разликите между цените на едни и същи продукти и дейности, по които двете фирми работят, въпреки еднаквите изисквания в тръжната документация. Разликите в одобрените от Столичната община цени на едната фирма са до 77 пъти по-високи от цените на другата. “За едно улично осветително тяло LED 9-50W, “Лог – Сиберия” взима невероятните 1586 лв., или 5 пъти повече от „Улично осветление“, която работи с цена от 363 лв.” - споделя независимият съветник Борис Бонев.

Така, цената на една улична лампа в район "Оборище" е поне 5757 лв., докато същата лампа в съседния район Средец струва 1587 лв. “Получават се огромни разлики за еднакви дейности в два съседни района. Те се дължат и на надутите разходи на “Лог Сиберия”, в чиято документация четем, че средното възнаграждение на служителите им е 40 лв. на час, или 7000 лв. месечно! Фрапиращи цени, които Общината не би следвало и да помисли да приеме.” - обяви Борис Бонев, позовавайки се на документите от търга.

От Спаси София заявяват, че в следващите дни ще сезират компетентните институции и ще разкрият още детайли, които пораждат обосновани съмнения за корупция и действия в ущърб на обществения интерес.

“Докато кметът Фандъкова моли за държавна помощ за осветлението и градския транспорт и плаши, че ще останем на тъмно, бюджетът се източва с неизгодни договори за 74 млн. лв. за уличното осветление.” - възмущават се градските активисти.

“Не може все да няма виновни за такива скандали, които са практика в Столичната община! Настоявам за незабавна оставка на зам.-кмета Кристиан Кръстев, който е провел обществената поръчка и е подписал договорите. Той е допуснал цени, които са десетки пъти над пазарните и трябва да понесе политическа отговорност! А ако институциите докажат, че е имало и нарушения на процедурата, зависимости или корупция, трябва да се понесе и съдебна отговорност! - категоричен е Борис Бонев, който допълва, че мълчанието на кмета Фандъкова би било лош знак за покровителстване на най-високо ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

30.01 2022 в 11:42

Не Сиберия е виновна,и на мен да ми дават толкова пари и аз така ще смятам прекъсвачите.....Фандъчката е за затвора,скъпи ми,тъпи софиянци.....още 1 000 години няма да поумнеете и да спрете да избирате мошеници и крадци....докато ви оскубят като парени кокошки ще мине доста време и вие пак няма да се научите да избирате правилните хора.....Бонев е един и не може да огрее навсякъде...интересно какво гледат останалите мошеници които се разписват всеки месец за 2 000 лева....а вие лапайте мухите....

22548

1

dolivo

30.01 2022 в 11:18

избора на име - "Сиберия" доста интересно, руски шмекер уреден?

кой знае

важното е да се осветлят тези сделки, и да се атакуват в съд

а подписалият ги да го съди прокуратурата за безстопанственост най малко, ако не и корупция

цикъла отчетност, отговорност, проверки да се затвори