Стотици души от цял свят пристигат в София за Вагнеровия фестивал

ОFFNews 30 юни 2015 в 15:53 2492 0

Стотици гости от цял свят пристигат в Софийската опера и балет по случай третия Вагнеров фестивал, посветен на шедьовъра „Пръстенът на нибелунга” е от 4 до 9 юли.

Истински връх в края на оперния сезон е Третият Вагнеров фестивал, посветен на шедьовъра в оперната класика „Пръстенът на нибелунга”. Не е леко в днешното кризисно време някой да замисли и осъществи толкова значим проект - да се поставят четирите опери от Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунга” ( „Рейнско злато”, „Валкюра”, „Зигфрид” и „Залезът на боговете”) – така, както е решил режисьорът Пламен Карталов. Всяка следваща година от 2010 г. насам той реализира по една част, така че през 2013 г. се отбеляза световното честване на 200 годишнината от рождението на композитора.

Вагнерианци от 11 държави проследиха второто у нас и на Балканите представяне на тетралогията миналото лято.
Тази година, на Третия Вагнеров фестивал, ще присъстват гости от различни краища на света. От Англия, Австрия , Германия, САЩ, Тайван, Япония и Китай пристигат над 500 почитатели на „Пръстенът”.

Професор Ото Босеруб, който работи в Лондон, вече трета година посещава постановката на тетралогията в София. През месец юли той води със себе си двама свои приятели, които са впечатлени от неговия разказ за това, което е видял в Софийската опера и балет. От Германия и Австрия на четирите представления идват 155 вагнерианци. Почитателите на немския гений от Франкфурт са водени от председателя на Вагнеровото общество Томас Краков.

Българските и чуждестранните критици, както и вагнерианци – у нас и в чужбина, дадоха високи оценки за реализацията на „Пръстенът на нибелунга”. Габриеле Хелбих, известна ценителка на Вагнер, помества в юлския брой на „Opernglas” за 2013 г. възторжена рецензия за постановката на тетралогията. Хелбих изтъква, че с режисурата на академик Пламен Карталов българската култура се вписва в златните страници на световната култура.

Медиите – печатни и електронни разпространиха славата на Софийския „Пръстен...” сред културните среди по цял свят. Провокиран от тях, професор Франциско Ченк от Тайван пристига с приятел изкуствовед. Десет почитатели на немския копозитор от Франция ще се приземят на Софийското летище и то 2 часа преди началото на „Рейнско злато”, първата опера от знаменитата постановка на Карталов. От Ню Йорк и от Сан Франциско вече са пристигнали 4 вагнерианци, които изявиха желание да гледат репетициите на „Валкюра” , „Зигфрид” и „Залезът на боговете”. Журналистът Крейк Нобълс от Нюйоркското издание „Вагнеров лист” изтъква в писмото си до Операта, че очаква с нетърпение началото на фестивала. От Финландия, също часове преди началото на тетралогията, идват 50 привърженици на българския „Пръстенът на нибелунга”. Между тях е Питър Хагблом, който пристига със своето семейство.

Постановката на Пламен Карталов получи голямо признание от Вагнеровите общества по цял свят. "Сензация!" – така окачестви видяното на сцената на Софийската опера 97-годишната жителка на Сан Франциско, Върна Парино. Тази оценка тя даде за българския „Пръстен“ – номер 76 в нейната колекция от изгледани постановки на това заглавие. „Най-добрият „Пръстен“, който съм гледала“, възкликна гостенка от Пърт, Австралия. „Изумително!“ – не скри възторга си млад италианец, който видя за първи път четирилогията именно в София.

„Рейнско злато” се играе два часа и половина без антракт, а останалите опери от тетралогията са с антракт и траят по шест часа, но зрителят остава прикован от динамичното и безкрайно оригинално повествование. Една съвременна приказка за големи хора, със силни философски послания, оригинален прочит и ярко сътворяване от прекрасни певци. Много мощен и вдъхновен творчески екип е събрал Карталов и с това още един път доказва на публиката не само великолепния си режисьорски талант, но и умението да въвлича и омагьосва със своите новаторски идеи и инвенции.

Летните Вагнерови празници с „Пръстенът на нибелунга” тази година са на следните дати:

4.07. 2015 – „Рейнско злато” – 18:00;
5.07. 2015 – „Валкюра” – 18:00;
7.07. 2015 – „Зигфрид” – 18:00;
9.07. 2015 – „Залезът на боговете” – 18:00.

„В историята на 125 годишната ни българска оперна традиция това се случи за първи път, макар че, премиерата на тетралогията да е била изпълнена за откриването на фестивалния театър на Вагнер в Байройт, в далечната 1876, историческа обаче и за нас българите, но свързана с легендарното, свято и съдбовно за историята ни - Априлското въстание.

Българският „Пръстен” изковахме само с български оперни артисти. Това за мен е най-ценното, за което съм горд, щастлив и удолетворен, заради това, че колегите ми вярваха, а с това и с труда и увереността си в изпитанието да премерят силите си с най-добрите изпълнители от различните световни сцени.

Без страх поканихме и най-добрите музикални критици и публика, които специално пътуват за да не пропуснат нито едно вагнерово музикално-сценично творение, където и да е по света. Но, това което особено ме радва е, че заедно с дадения шанс на нашите артисти, на оркестъра, хора, балета, техническите служби и производствени ателиета, на всички работили и ангажирани в творческия процес, дадохме шанс и на БЪЛГАРСКАТА ПУБЛИКА, да чуе и види Вагнеровия Ринг и у нас, и само на сцената на Софийската опера", пише акад. Пламен Карталов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите