Съборен е още един стогодишен тютюнев склад, паметник на културата

ОFFNews Последна промяна на 10 март 2016 в 16:03 5056 2

Снимка Светлана Николова

Бутнатият тютюнев склад в Харманли.

Още един паметник на културата, също тютюнев склад, си е заминал завинаги, след като на 21 февруари е бил бутнат, съобщи общинският съветник от Харманли Светлана Николова във Фейсбук.

Сградата е била разрушена по много сходен начин като тази в Пловдив, в чиято защита се вдигна обществеността, а властите се зарекоха да има наказани и тя да бъде възстановена както си е била.

В Харманли нещата обаче са минали по-тихомълком. На запитване на Николова от общината ѝ отвръщат, че нямат данни зданието да е паметник на културата. Тя обаче се допитва и до Националния институт за недвижимо културно наследство, откъдето потвърждават подозрението ѝ, че постройката всъщност наистина е защитена от закона.

Общината обаче не се интересува от това и събаря ценната сграда.

"Събарянето на 92-годишната сграда в Харманли стана в неделя, в пълно информационно затъмнение, като ден преди разрушаването имаше само кратко обявление в профила на Община Харманли в социалната мрежа „Фейсбук“, че такъв акт предстои. Сградата на Тютюнева промишленост бе сред символите на града ни и се явяваше свидетелство за един от основните градообразуващи фактори на Харманли – тютюневата промишленост. Тя е и на корицата на юбилейното издание „История на град Харманли“, посветена на 500-годишната ни история. В последните години сградата бе много занемарена и от нея падаше мазилка", пише тя.

Днес - отново със закъснение, както стана традиция - МК реагира, като заяви, че е започнала спешна проверка по случая.

Събарянето на склада. Снимка: Светлана Николова.

Ето и пълното съобщение на Светлана Николова във Фейсбук:

На 21 февруари, 2016 г., със заповед на кмета на общината г-жа Мария Киркова, бе разрушен паметник на културата – Сградата на тютюнева промишленост в Харманли. Случаят има много прилики с разрушаването на тютюневия склад „Ориента“ в Пловдив. Събарянето на 92-годишната сграда в Харманли стана в неделя, в пълно информационно затъмнение, като ден преди разрушаването имаше само кратко обявление в профила на Община Харманли в социалната мрежа „Фейсбук“, че такъв акт предстои. Сградата на Тютюнева промишленост бе сред символите на града ни и се явяваше свидетелство за един от основните градообразуващи фактори на Харманли – тютюневата промишленост. Тя е и на корицата на юбилейното издание „История на град Харманли“, посветена на 500-годишната ни история. В последните години сградата бе много занемарена и от нея падаше мазилка.

В качеството си на общински съветник в ОбС Харманли съм входирала на 22 януари, 2016 г. питане до кмета г-жа Мария Киркова колко са опасните сгради на територията на общината, освидетелствани като такива, и какви конкретни мерки ще се предриемат относно тях. Още преди да получа какъвто и да е отговор, на 21 февруари сградата отиде под багерите. Не стана ясно въобще кой разрушава – собственик или община, намерен ли е въобще собственика /тъй като дълги години нямаше яснота/, отказал ли е той да ОБЕЗОПАСИ И РЕСТАВРИРА СГРАДАТА, какви механизми е задействала самата Община, за да запази един от символите на града за поколенията. Акта на разрушаването и липсата на информация предизвикаха голямо обществено недоволство.

В деня преди събарянето направих консултации с местни историци и те потвърдиха, че става въпрос за паметник на културата. В дена на събарянето уведомих и директора на местния исторически музей доц. Тошо Спиридонов.
От Община Харманли, в съобщение от 22.2.2015 г., заявяиха, че „няма данни опасната сграда да е в списъка с недвижими културни ценности в град Харманли“.

Вече несъществуващият тютюнев склад. Снимка: Светлана Николова.

На 23 февруари, 2016 г. изпратих по електоронна поща сигнал до Министерството на културата, впоследствие и на хартиен носител.

На 24 феврруари, 2016 г., на сесия на ОбС Харманли поисках от кмета Мария Киркова да ми бъде предоставен документ, с който Общината е отправила запитване до министерството и оттам категорично са заявили, че подлежащата на разрушаване сграда не е паметник на културата. Отговор не получих, защото питането ми било недопустимо по правилник. Все пак г-жа Киркова каза, че ще ми отговори писмено. До този момент отговор нямам.
На 8 март, 2016 г., посетих Националния институт по недвижимо културно наследство, откъдето ми предоставиха документи, че Сградата на тютюнева промищленост е КАТЕГОРИЧНО паметник на културата от 1977 г. /прилагам сканирани официалните документи/.

На 9 март, 2016 г. /днес/ главният директор на Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“, г-жа Димитрийка Добрева-Ангелова, ми потвърди устно, че разрушената сграда в Харманли е паметник на културата. Получих нейното уверение, че екипа на дирекцията, разследващ случилото се с „Ориента“ в Пловдив, ще посети до края на седмицата и Харманли, за да направи проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.03 2016 в 16:56

ми тя мафията си действа по един и същи тертип....от морето, Банско и София пренасят золумите по стрната.

Сега да Ви кажа какво е правилнот нещо. Ако има сграда паметник на културата МК минава и инспектира 1 път годишно (май така е по закон?). Ако сградата не е в блестящо състояние, както трябва да епо закон, МК издава препоръка до собственика/стопанина на сградата. Ако в три месечен срок не започне ремонт, МК наема строителна фирма и извършва ремонта, сле дкоето връчва на собственика сметка и по късно връчва сметката на съдия изпълнител!!!!

Това трябва да го правя ти общините за всички сгради на тяхне територия!

Това трябва да се прави и при промени по фасадата не одобрени от общината, например при изграждане на остъклен балконна панелка, саниране на един апартамент или вход на панелка и т.н.

В България има закони, които точно това постановяват, но общините и МК и т.н. отказват да прилагат закона.....чудя се длаи мога да заведа дело срещу общината в София, за това че живея в клоака, понеже те не си изпълняват задълженията по закон???

10.03 2016 в 16:18

Ох, добре че е в Харманли... Че ако беше пак в Пловдив... направо не знам. Мамин ваньо сигурно щеше да си посегне... или да отиде на гребния канал и да пробие дупка та да го източи в опит да отклони вниманието от себе си.
Абе в София няма ли тютюневи складове за събаряне?