Рашидов: Тютюневият склад в Пловдив да се построи наново

ОFFNews 08 март 2016 в 13:39 5581 9

Вежди Рашидов.

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че тютюневият склад на ул. „Одрин” № 8 в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид, съобщиха от пресцентъра на МК.

Той е заповядал да бъде образувано производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижима културна ценност.

Лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство (ЗКН), се казва в съобщението.

В правомощията на Министерството на културата – Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, е да даде разпореждания на виновните лица за преустановяване на нарушенията, както и за възстановяването в оригиналния му вид на съборения паметник на културата.

От културното ведомство твърдят, че още през януари 2014 г. са уведомили община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по реда на член 84, ал. 1 и 2 на Закона за културното наследство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!