Смъртта на храма на чалгата (галерия)

Калоян Константинов Последна промяна на 10 март 2016 в 14:47 12211 5

Снимка OFFNews

Част от покрива на сградат паметник на културата е премахнат.

Наскоро обществеността се възмути от плановете сградата на бившата дискотека "Син сити", която преди е функционирала като театър „Ренесанс“, кино „Възраждане“ и профсъюзен дом „Георги Димитров“, да бъде съборена и на нейно място да бъде издигнат 5-звезден хотел.

Плановете обаче официално бяха запорирани, след като от Министерството на културата реагираха на обществения натиск и потвърдиха подозренията на много хора, че зданието на бул. "Хр. Ботев" №61 е архитектурно-строителен паметник на културата.

Решението за това е било взето от Специализирания съвет за опазване на недвижимо културно наследство към Министерството на културата с Протокол № 2 от 03. 07. 2003 г. Квартал 210, в който се намира сградата, също има статут на групов паметник на културата.

Бизнесменът Красимир Георгиев, притежател на сградата, обаче не крие своето неодобрение към старите сгради в центъра на столицата и заяви преди време пред в. "24 часа", че "в София има много стари сгради покрай булевардите “Христо Ботев”, “Мария Луиза”, “Константин Величков”, които рано или късно ще прераснат в модерни офис центрове, кооперации".

Припомняме ви, че Георгиев е собственик на хотел "Централ", който се намира точно срещу кино "Възраждане", което той иска да бутне, за да вдигне друг хотел.

Плановете му обаче изглеждат спрени, поне засега, тъй като граждани алармираха, че част от покрива на постройката е махнат, както и много от прозорците, като това е стара стратегия за унищожаване на сгради паметници на културата - оставят се без поддръжка на милостта на природните стихии, докато общината и държавата нехаят или не искат да реагират, и накрая те рухват сами или се влошават дотам, че да не може да се възстановят.

Обществена тайна е и че понякога се стига до избухване на пожари в тях, които ускоряват срутването им, за което винаги биват обвинени бездомни хора, потърсили подслон за през нощта.

Сградата по времето на социализма. Снимка: socbg.com.

OFFNews отиде до паметника на културата, за да провери истина ли са обвиненията. Там видяхме, че наистина част от покрива и някои от прозорците са премахнати и са оставени да ги вали дъждът. От това, което видяхме, личи, че сградата е изтърбушена, като не се знае какво е пълното ѝ състояние отвътре - дали не са компрометирани нейните носещи колони и стени, основите

Свързахме се с МК, откъдето обещаха да следят случая и да пратят свои хора на място.

Всичкото това се случва в момента, когато Вежди Рашидов обеща да има наказани за незаконното срутване преди дни на друг паметник на културата - тютюневите складове в Пловдив, вдъхновили Димитър Димов за написването на неговия роман "Тютюн". 

Не се знае каква ще е съдбата на бившия театър, кино и чалготека - дали ще бъде спасен, откупен, превърнат в отново в културно средище или просто оставен като поредна архитектурна язва в центъра на столицата, или ще бъде бутнат въпреки желанието на гражданите и обещанията на държавата.

Едно е ясно - така се започва, ще видим как ще завърши.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.03 2016 в 20:10

Наистина самодоволното мазно леке Диков, има огромен принос, София да изглежда така, както е в момента.
И за съжаление, това са необратими поражения.

10.03 2016 в 19:40

Красимир Георгиев е емирът на Ислямска държава за район Възраждане.

Валентин Златев е емир на район Оборище.

Сещате ли се за още някой в йерархията ? Правя списък.

10.03 2016 в 19:08

Това е паметник на падението от началото на века! Признавам си ,че всеки път минавайки от там извръщам поглед! Това е паметник на 15 години повсемесна простотия. А боклукът Дикоффффф който разреши на разни "инвеститори" да трупат мастодонти като молове и сгради тип тази до бившето механо и хотел сенс в центъра на София трябва да бъде съден публично на площада от гражданите по тяхното законодателство!

10.03 2016 в 16:50

Някога Георги Димитров беше казал, че в България диваци и варвари са само фашистите. Сега за фашистите не знам, но "бизнесмените" и общинарите със сигурност са диваци и варвари.

10.03 2016 в 15:28

Случайно минавах днес там, ми то тротоарът е надупчен, плочките също, целият е счупен и е преграден с канап и пише, че е паркинг на хотела отсреша. Фандъкова дали им е дала разрешение и на каква основа? То няма тротоар вече къде да мине човек...