Предстои "СИЛАТА НА РОКА 8"

Емил Братанов 10 септември 2018 в 16:05 2828 0

Плакат

Снимка Милена/ФБ

Месецът с буквичката „Р” след летните, вече настъпи, но това няма да повлияе на рок-температурите из страната.
В Ямбол ни очаква тамошният Рок Фест (13-15.ІХ.), в Русе се готвят за „Грийн Рок”-а (14-15), Международен фестивал за поп и рок музика – „София 2018” (НДК, 18-и) събира за участие две от старите ни блус-групи плюс „P.I.F.” и едни динозаври от времето на Блек Топа – „Блек Роуз”; Античният в Пловдив ще тътне със Sounds of the Ages (21-23), в столичния Маймунарник по идея на Kan Wakan (всъщност: нашенецът Георги Линев) ще ни изкушават на Outlier Фест. Междувременно, в Миндя вилняха миналия месец; би трябвало току-що да е отзвучал фестът в Мъглиж, а отделно се чакат още интригуващи гигове в Клуб Терминал 1, Кино Cabana (и в НДК), Mixtape 5… В началото на есента над сцените из страната времето ще продължи да е шумно и динамично.

Ние ще наточим вниманието на младите български рок банди и феновете им към поредното издание на СИЛАТА НА РОКА, „онзи” конкурс за прохождащи (и проходили вече) наши групи, който с инат, собствени средства плюс подкрепа (този път), за 8-и пореден път е организирала Милена Славова.

            


Фестивалът „Силата на Рока” стартира през 2011 година. В неговите издания са участвали над 120 родни формации от цялата страна, по-голямата част от които ученически. Идеята на замесените с провеждането му е да се даде шанс на млади и талантливи автори на рок-парчета, както и да привлече нови и непознати изпълнители и групи от цяла България. Организаторите искат да помогнат на участниците да се популяризират и да се качат на професионална сцена, за да покажат своите умения пред жури, което е от влиятелни личности в шоу бизнеса и музикалните среди. Идеята е достатъчно значима и благородна, затова и не се е променила с времето. Няколко пъти с колегата Янев бяхме в журито и все още помня колко добре си прекарвахме и колко много качествен рок се изсвири там.


Тук също не сме оставали извън новините (и историята), можете да почерпите хроники от ранните издания на конкурса като разровите назад във времето (особено подробни „отчети” в ОффНюз за 3-то и 4-то издания). Тази година пак ще се отзовем и ще актуализираме архивите. Ако не ни попречат сухата кашлица, простатата, диарията, ставни и мускулни болки, кървящи венци… и всичко, за което можем да се възползваме от телевизионните препоръки, за да не попречат на присъствието ни там – след 2 седмици ще идем да проверим здравословното състояние на най-младия (поредно поколение) български рок.

     


Както и преди, всеки от кандидатите за участие (средната „групова” възраст на бандите не бива да е над 30 години) е пратил свое демо на нова песен, с която ще се състезава в конкурса. Организаторите вече са избрали към днешна дата най-добрите парчета за участие в полуфиналната и финалната фаза на Феста. И така:
Mr.ROCK Music и фондация „Кралица на музиката и изкуствата” със специалната подкрепа на „Музикаутор” са готови да ви представят Есенния Национален Рок Фестивал за авторска песен "СИЛАТА НА РОКА 8".
Полуфинали и финал на 22 и 23 септември в Rock It и Маймунарника. Ето и групите, които ще се борят за записи, китара, признание:
Born For Vengeance - Русе
Time Jugglers - София
Взлом - Варна
RPM - Плевен
High Voltage - Враца
AttaXic - Добрич
Out of Tune - Шумен
Le' Push - Добрич
58 Degrees - София
The Roost - София
The Rebels - София
Axez - Варна
София Джеди - София
Летците - Сливница
Cortege - София
G-point Rock – София

Ще се видим някъде там. До скоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови