Почина Джина Лолобриджида

OFFNews 16 януари 2023 в 14:03 8248 0

Джина Лобриджида

Снимка Getty Images

Джина Лобриджида през 1969 г.

Джина Лолобриджида, някогашният секссимвол, обявена за най-красивата жена в света, почина на 95-годишна възраст, съобщи семейството ѝ в понеделник, цитирано от агенция ANSA.

Джина Лолобриджида е италианска актриса, фотожурналист и скулптор, носителка на награда „Златен глобус“ и номинирана за БАФТА.

През 1947 година става трета на конкурса „Мис Италия“. След 1955 година получава прозвището най-красивата жена в света. Тогава се снима във филма La Donna Piu Bella del Mondo („Най-красивата жена в света“), който се превръща в нейна визитна картичка. Сред най-известните ѝ филми са още "Фанфан Лалето" (1952) и "Парижката Света Богородица" (1956).

В Холивуд Ла Лоло прави пробив с ролята си на брюнетка с хладнокръвен поглед във филма на Джон Хюстън "Бий дявола" (1953 г.). През 1961 г. тя печели "Златен глобус" за филма "Елате през септември" с участието на Рок Хъдсън.

Дъщеря на мебелен производител от планинското селце Субиако край Рим, тя снима над 60 филма, включително някои през 90-те години.

С външния си вид тя въплъщава прототипа на италианската красота. Особено влияние оказва характерната ѝ къса прическа. Тя бързо се разпространява в цяла Италия през 60-те години и е наричана "лоло".

След като се оттегля от киното, Лолобриджида се опитва да стане фотограф, скулптор, фотожурналист и изпълнителен директор в областта на модата и козметиката.

Дивата се развежда през 1971 г. след 22-годишен брак с югославски лекар, от когото има син. През 2006 г., на 79-годишна възраст, тя се омъжва за испански предприемач в областта на недвижимите имоти, който е с 34 години по-млад от нея и когото познава от 22 години, но бракът скоро е анулиран от ватикански съд.

На 95-ия си рожден ден на 4 юли 2022 г. Лолобриджида заяви, че е решена да продължи да се занимава с творчество в областта на фотографията и изкуството, на които се посвети след десетилетия в ролята на секс символ.

„Аз все още работя. Подготвям книга (с рисунки), изпълнена със сангвини (червено цвете), скици в червена охра, това е важна работа, взискателна - казва тя тогава. - Все още работя постоянно, чувствам се така, сякаш имам още много да кажа и се надявам да имам време да постигна всичко, което искам.“

На последния си рожден ден Лолобриджида получи Сребърна лента за постижения в кариерата.

Краят на живота на Лолобриджида обаче е изпълнен не със слава, а с горчивина заради материалното ѝ състояние и спора кой може да я наследи.

За последен път тя се появява публично на 21 ноември във вариететно предаване на италианската телевизия. Там избухва в сълзи, разстроена от дългогодишната битка за имуществото ѝ, което я изправя срещу сина и внука ѝ, след като тя вписва в завещанието си бившия си камериер. "Имам право да живея и да умра в мир", плаче тя, разказвайки за „битките“ си срещу сина Милко Скофикс и внука Димитри, след като казва, че оставя голяма част от парите си на дългогодишния си помощник Андреа Пиацола. Водещата се опитва да привдигне духа ѝ, но дивата, която някога е била обявявана за най-красивата жена на света и дълго време съперничи за тази титла със сънародничката си София Лорен, заявява, че се чувства "унизена" от спора за семейното наследство и признава: "(не) мисля, че мога да се справя с това".

През октомври миналата година Върховният касационен съд потвърди, че Лолобриджида се нуждае от законен настойник, за да не се допуска хора да се възползват от богатството ѝ. Синът ѝ, чиито отношения с майка му винаги са били трудни, поиска от съда да определи настойник, който да защитава имуществото ѝ. В отговор Касационният съд постанови, че Лолобриджида не е умствено немощна, но медицинските експерти са установили "отслабване на правилното възприемане на реалността" и състояние на "уязвимост", което би направило възможно хора да се възползват от нея.

Лолобриджида отвръща, че е разочарована, но не и сломена от присъдата, която по думите ѝ накърнява достойнството ѝ. Италианската дива не успя да доведе тази битка докрай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови