Министърът на културата се отчете (видео, обновена)

OFFNews 31 януари 2023 в 15:40 1738 1

проф. Велислав Минеков, служебен министър на културата

Снимка Скийн шот на пресконференцията

проф. Велислав Минеков, служебен министър на културата

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и неговите заместници проф. Борислава Танева и доц. Пламен Славов представиха пред медии отчет на дейността си в рамките на управлението на служебното правителство.

Цялата пресконференция можете да гледате ТУК.

"Този трети мандат мина при огромно напрежение. Не беше както първите два. Напрежението беше многостранно. Нашият път представляваше едно минно поле. За съжаление се чуваше повече звукът от мините, отколкото от това, което вършим, от намеренията, и от това, което вече е извършено. Всичко това остава в сянка дори събития които бяха с огромно значение за нашата държава", каза Минеков.

"Колкото до мандата, успяхме още се с влизането да започнем разходването на средства, които бяха изоставени по неясни за мен причини. Това, което тръгна, са капиталовите разходи, основно. Те бяха разпределени, насочиха се навсякъде, където има нужда. Спасихме училища, спасихме паметници", добави той.

"С 33 млн. лева спасихме сценичните изкуства. На някои им се стори странно, че получихме благодарности за това, че не допуснахме да има заключени сцени", каза проф. Минеков. С допълнителни 5,5 млн. лв. са подпомогнати и музейните работници, но там също има още много какво да се желае от страна на МК. Близо 60 музейни експерти вече са предпочели да работят в образованието, защото заплащането в тази сфера е по-високо, каза Минеков. "По отношение на музеите, музейното дело и галериите има още много работа и трябва да бъдат предвидени в новия бюджет така, че да не се стига до тази нищета, в която са оставени“, каза културният министър.

Министърът припомни, че ако бюджетът от декември 2021 г. е бил приет във вида, в който той го е защитил, са щели да бъдат избегнати споровете заради ниското възнаграждение на творците. Минималната работна заплата в държавните културни институти щеше да бъде между 1900 и 2700 лв. Ще се търси съдействието на Министерство на финансите през следващите месеци за това повишаване на бюджета, каза още той.

В сценичните изкуства трябва да има промяна в наредба № Н-4 от 14 юни 2007 г. за провеждане на конкурсите за директори на държавните културни институти, разбира се, след обществено обсъждане. По думите на министъра не е добре синдикатите да участват в избора на директори, защото често се получава така, че те започват да работят при директорите, които са избрали. Относно системата на делегираните бюджети министърът коментира, че според него културните институти – театри, опери и т.н. би било добре да работят като в Европа - с репертоарен бюджет, като това е по-справедливата система за финансиране.

Над 1700 творци получиха творчески стипендии за общо 7 млн лв., а 38 млн. лв. от национален фонд „Култура“ стигна до своите получатели, до последната стотинка, съобщи още той.

По отношение на Националния филмов център министър Минеков отчете, че само от август до края на декември са били сключени 124 договора на стойност над 9 милиона лева.

"Има вече средства, които да насочим към ремонта на софийския нотариат", каза Минеков. "Ще бъдат заделени пет милиона и половина лева - за консервация и реставрация, и пълен ремонт. Ще видим след това как ще се ползва", добави той.

Проф. Минеков коментира, че е разколебан дали ще бъде отново министър. "Да ви кажа честно, съм разколебан. Не съм имал още разговор, но напрежението беше огромно. Не беше приятно. За съжаление наистина тук се обръщаше повече място за скандалите. Но знаете, че аз съм нетърпим по отношение на безобразията, които се случват, по отношение на корупцията, която съм виждал в миналото. Битката беше твърде тежка и ще продължи дълго време, тъй като, освен министър, аз продължих да бъда и гражданин", каза министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови