“Методът” на Лий Страсбърг - най-известният театрален педагог в САЩ и учител на Мерлин Монро, Ал Пачино и Робърт Де Ниро - е вече у нас

Искра Ангелова 14 юни 2022 в 20:57 5026 0

Снимка Getty images

Младият ученик Ал Пачино и неговият учител

Когато ние бяхме студенти лекциите му се разпространяваха нелегално – някой ги беше превел, разпечатал, пръснал из Театралната академия – тези листове с напечатан на машина текст, разпокъсани и на места пожълтели от разлятото по тях кафе или вино бяха истинско съкровище. Когато ние бяхме студенти в България се учеше единствено по метода на Станиславски и се четяха само книги в превод от руски. Когато ние бяхме студенти успявахме понякога да намерим и някоя статия за Гротовски, Страсбърг или Майкъл Чехов на страниците на малкото специализирани списания. Когато ние бяхме студенти… Страсбърг беше мит, обвит в тайнственост и натоварен с огромното очакване на младостта и незнанието.

Минаха няколко години и по време на образованието ми за журналист в САЩ направих документален филм, сравнявайки представлението “Чайка”, в което играех Нина Заречная в един театър в Бостън (респективно – по метода Страсбърг) с чеховите етюди и откъси, които правехме в НАТФИЗ (респективно – по метода на Станиславски). По време на снимките и докато си водех записки в библиотеката на Конгреса, заради изследването, което правех, се оказа, че най-известният театрален педагог в САЩ Страсбърг удачно адаптира именно метода на Станиславски в Америка. Намерих интервюта, в които самият той го казва. Когато се върнах у нас – посъветвах едно добро издателство “Изток-Запад” да издаде неговите бележки, онези, същите, които бяхме ксерокопирали като студенти. Книжката “Развитието на метода” излезе! После те пуснаха по мое настояване и две книжки на Майкъл Чехов, както и на Дейвид Мамет. А сега най-сетне… неговите наследници идват при нас. Курсът им вече започна.

Най-известният институт по актьорско майсторство „Лий Страсбърг“, който има бази в Лос Анджелис и Ню Йорк, идва за първи път в България. Курсът дава уникалния шанс на всеки, който има интерес към актьорското майсторство, да се докосне до „Метод“ техниката, предпочитана от едни от най-легендарните актьори на Холивуд. Събитието се провежда в София между 13 юни и 17 юли. Организатори на уъркшопа са актрисата Кристина Верославова, позната от сериала „Татковци“, и продуцентът Николай Мутафчиев.

Общо 16 са актьорите, избрани сред желаещите да се запознаят с методологията на Лий Страсбърг, дала на света едни от най-великите актьори. Един от участниците в уъркшопа ще получи и пълна стипендия, покриваща едногодишно обучение в института.

"Поздравявам ви за участието в този уъркшоп. Ценим вашите усилия да надграждате уменията си в професията. Вие сте търсещи хора, а ние подкрепяме и винаги ще бъдем партньори на проекти именно за хора, които искат да се развиват. Вярвам, че тази инициатива ще ви е изключително полезна", поздрави участниците в курса заместник-кметът Мирослав Боршош.

Обучението в София се води от Пол Ръш, преподавател от института "Лий Страсбърг" и член на The Actors Studio. Дейвид Страсбърг, син на Лий Страсбърг и настоящ директор на института, ще има онлайн мастър клас във финалната седмица. Актьорите ще имат възможност да преминат и през специален онлайн мастър клас с Томас Съливан - един от най-значимите кастинг директори на Холивуд, направил кастинга и на спечелилия "Оскар“ филм "Зелената книга".

Участниците ще имат по две занятия седмично: „Метод клас“ и „Клас за работа върху сцени“, всеки с продължителност четири часа. „Метод” класът ще включва всички базови упражнения, разработени от Лий Страсбърг, които развиват концентрацията на актьора, неговите сетива и емоционална чувствителност. Самият Ал Пачино казва, че до ден днешен тези упражнения са част от неговия ритуал.

Искате да знаете повече?

Лий Страсбърг, известен още като гуру на актьорското майсторство и бащата на „Метода“, дава на света едни от най-великите актьори, живели някога. Някои от най-известните ученици на „Метода“ на Страсбърг са Ал Пачино, Мерилин Монро, Джеймс Дийн, Робърт Де Ниро, Анджелина Джоли, Скарлет Йохансон, Лейди Гага и много други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews