Кои са легендите Монти Пайтън? (видео)

OFFNews 30 юли 2014 в 17:53 4256 0

Пайтъновците.
Пайтъновците.

Монти Пайтън е британска комедийна група, чиито членове са Греъм Чапман, Джон Клийз, Ерик Айдъл, Тери Джоунс, Майкъл Палин и американецът Тери Гилиъм.

Те са създатели на телевизионния сериал „Летящият цирк“, който се излъчва по BBC от 1969 г. до 1974 г.

Сериалът е представен като смесица от вариете със скечове и анимационни интермедии на Тери Гилиъм.

Той бързо придобива известност, благодарение на абсурдния си хумор, политическата си некоректност и неочакваните си идеи.

Членовете на култовата поредица започват да бъдат наричани просто "пайтъните" или "пайтъновците".

Телевизионното предаване прераства в 4 пълнометражи филма, представления на живо, аудио записи, компютърни игри и книги.

Част от пайтъновците многократно са идвали у нас.

Спомените за гостуванията им споделя пред София Филм Фест преводачката Светлана Комогорова – Комата, която е била личен техен преводач, и която се грижи за достигането на MONTY PYTHON Live (mostly) до родната публика:

Първата ти среща с Монти Пайтън?

Беше през 1989, имаше Седмица на Монти Пайтън във филмотечното кино, тогава все още „Дружба”. Аз нищичко не знам за Монти Пайтън, освен, че техен член е бил Тери Гилиъм, на когото в десети клас съм станала върл фен покрай „Бразилия” - първият филм на някой от Пайтъните, който съм гледала изобщо. Отивам на сутрешна прожекция на „Животът на Брайън” без превод, и точно на седмата минута възкликвам „Това да ми е най-любимия филм в живота, и аз досега да не знам!!!”. Все още ми е най-любимия филм в живота за всички времена и няма изгледи някой друг да го побутне от това място.

Кога се запозна на живо с някой от „пайтъните”?

Имах невероятното щастие да се запозная с Тери Джоунс и с Майкъл Пейлин, които гостуваха в София по покана на Кита. От тях съм си общувала повече и по-отблизо с Тери, бях му ескорт (е, не в оня смисъл на думата) и при трите му идвания в България. За първото, 1996, бях се пременила в една бяла рокля, и на купона вечерта, след като с Тери извъртяхме някой и друг танц, го попитах дали е женен. „Да, защо?” - казва той, а пък аз му отвръщам „Ами защото тъкмо съм подходящо облечена...”.

В един момент като ме разцелува за... май за трети път по бузите за деня, аз, нали се бях гримосала като за пред жив Пайтън, му нацапах бузата със спирала за мигли. Бърша му аз бузата със салфетка, и в същото време си мисля „Лелееее, това просто е невъзможно да ми се случва!!!” Пиехме заедно биричка във фоайето, после той си остави бирата три пръста недопита и влезе в салона да проверява нещо, а ние всичките с бойния вик „Бирата на Тери Джоунс” отпихме по един як гълток.

Всеки път, когато Тери Джоунс е идвал в България, аз буквално се носех осем педи над земята. Спомням си как вървим из София, аз съм го хванала под ръка, а той постоянно се опитва да чете надписите на кирилица. По една улица имаше много кантори на нотариуси и когато той разчете такъв надпис, му разказах как като тинейджъри сме пяли „Нотариус, нотариус” на мелодията на Notorious на Дюран Дюран. Той моментално запя на същата мелодия „Solicitor, solicitor” и тръгнахме по улицата под ръчичка и с пружинираща крачка, пеейки на висок глас „Solicitor, solicitor” под доста странните погледи на околните. При последното си идване Тери отнесе от мен и подарък - жълт заек с лопата. Аз като виден фен на зайците, не можех да го оставя без заек, естествено!

На Майкъл Пейлин превеждах на срещата със зрителите, когато беше гост на 13-ото издание на София Филм Фест. После изпихме по едно питие и му подарих превод на български на „Lumberjack song”, а той ме помоли да му я запея на български.

Наричат Монти Пайтън „Бийтълс на комедията” - как се получава подобно признание?

Такова признание се получава, когато нещата се правят с кеф и със свобода. Когато правиш нещата така, че се съобразяваш единствено с вътрешното си усещане как трябва да изглеждат и не се нагаждаш към някакви странични съображения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови