Асоциация ''Българска книга'' отказва да проведе ''Алеята на книгата'' във Варна на предложените от общината нови локации

OFFNews 03 юли 2023 в 15:15 2170 0

Четенете край морето

Снимка Банка за снимки

Четенете край морето

Преди 5 дни в социалните мрежи се появи следното обезпокоително съобщение:

Ще има ли "Алея на книгата" във Варна?
Уважаеми колеги!
На 15 юни 2023 г. се проведе Общо събрание на Асоциация "Българска книга" (АБК), на което обсъдихме предложението на ЕСУТ - Варна за преместването на "Алея на книгата" - Варна в пространството между Община Варна и Регионалния исторически музей.
Членовете на АБК се запознаха с наличните документи и с обстановката в града, като взеха решение, което предлагаме на Вашето внимание в гласуваното с пълно единодушие писмо в приложения файл.
До този момент нямаме отговор по същество от Община Варна на нито едно изпратено от АБК писмо, което автоматично води до изпълнение на следващото решение, взето от Общото събрание - да популяризираме писмото в своите канали, като преминем към подготовка за последващи действия.
С уважение:
Десислава Алексиева
Председател на УС на Асоциация "Българска книга"
В линка ще откриете цитираните документи.

Днес общинският съвет във Варна излезе със съобщение до медиите:

"Асоциация „Българска книга“ отказва да проведе „Алеята на книгата“ във Варна на предложените от общината нови места", каза на пресконференция днес председателят на Общинския съвет в крайморския град Тодор Балабанов. Той уточни, че лично е питал в телефонни разговори организаторите на проявата, но те отказват новите локации.

Изложението досега се провеждаше в централната пешеходна алея между хотел „Черно море“ и входа на Морската градина. Балабанов обясни, че всички събития, които се провеждат в тази част, всяка година преминават през Експертния съвет за устройство на територията (ЕСУТ). През март съветът е взел решение, че мястото не е подходящо и предлага нови позиции в централната част на Варна за провеждането на мероприятието. По думите му всички организатори на събития са се съгласили с промяна на локацията, където те ще се провеждат, с изключение на Асоциация „Българска книга“.

Представителят на Камарата на архитектите в ЕСУТ Христо Топчиев посочи, че провеждането на мероприятието на досегашното му място създава пешеходна „тапа“ и това е проблем. Организаторите са посочили, че не могат да поставят по-малки по размер павилиони и те да бъдат подредени по друг начин, за да се улесни преминаването.

Тодор Балабанов подчерта, че никой не е против провеждането на „Алеята на книгата“. Сред проблемите с досегашната локация той посочи, че при необходимост или някакъв инцидент в зоната не може да влезе и специализиран автомобил. Той допълни, че в продължение на доста години общината предоставя безвъзмездно досегашното място на провеждането на мероприятието, като е осигурявала и финансиране на събитието в различни размери.

Шефът на общинската дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева допълни, че от 2010 до миналата година общината е предоставила за мероприятието над 55 000 лева."

От Асоциацията отговориха с обявление за тяхна пресконференция, която ще проведат утре. Ето какво написаха те в социалните мрежи:

"На 4 юли 2023 г. (вторник) от 11:00 часа в Пресцентъра на ФКЦ - Варна Асоциация “Българска книга” ще даде пресконференция на тема: ЩЕ ИМА ЛИ “АЛЕЯ НА КНИГАТА” ВЪВ ВАРНА?
Участници: Десислава Алексиева - председател на УС на АБК; Василка Ванчева - член на УС на АБК и организатор на “Алея на книгата” - Варна; издатели от Варна и региона
Асоциацията е поканила представители и на Община Варна и на Общински съвет - Варна, общественици и издатели да се включат в пресконференцията."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!