Американската гилдия на актьорите номинира ''Барбенхаймер'', пренебрегна ''Клети създания'' и Ди Каприо

OFFNews 11 януари 2024 в 12:29 2721 0

Барбара Стрейзънд

Снимка Getty images

Барбара Стрейзънд

Гилдията на американските филмови актьори номинира ''Опенхаймер'', ''Барби'' и ''Aмериканска литература'' за 30-ото издание на наградите, като пренебрегна Леонардо ди Каприо и не го номинира за най-добър актьор, съобщиха АФП и БТА. Великолепният празник на въображението и кинематографията на Йоргос Лантимoс ''Клети създания'' също не беше номиниран за най-добър филм или режисьор от актьорите.

Както и на наградите "Златен глобус", "Барби" на Грета Гервиг и "Опенхаймер" на Кристофър Нолан водят по номинации. Филмите имат по четири, включително за най-добър актьор. Марго Роби и Райън Гослинг са номинирани за превъплъщенията си в "Барби", а Силиан Мърфи, Робърт Дауни-младши и Емили Блънт са номинирани за "Опенхаймер". "Барбенхаймер" продължава да доминира в сезона на холивудските награди, както го направи и в летния боксофис, отбелязва АФП. Направи впечатление обаче, че ''Барби'' не получи нито една от важните награди на Глобусите, а само тази за боксофис, интересно дали тази тенденция ще продължи и на Оскарите.

За главната награда на гилдията за най-добър актьорски състав, са номинирани "Американска литература", "Барби", "Пурпурен цвят", "Убийците на цветна луна" и "Оппенхаймер". Забележимо извън номинациите в тази категория е "Клети създания" на Йоргос Лантимос, който в неделя беше отличен със "Златен глобус" за най-добра комедия/мюзикъл. Звездата на филма Ема Стоун обаче е номинирана за най-добра актриса, а Уилям Дефо (но не и Марк Ръфало) - за най-добър поддържащ актьор.

"Клети създания" и Ръфало далеч не са единствените отсъстващи. За най-добър актьор за Оскар са номинирани Брадли Купър за "Маестрото", Колман Доминго за "Рустин", Пол Джамати за "The Holdovers", Силиан Мърфи за "Опенхаймер" и Джефри Райт за "Американска литература". Ди Каприо отдавна е смятан за вероятен кандидат за наградата заради ролята си в "Убийците на цветна луна" на Мартин Скорсезе, но предсказанията се оказват грешни. Индианката Лили Гладстон обаче е сред номинираните за най-добра актриса.

Номинациите бяха обявени от Иса Рей, която участва в "Барби" и в "Американска литература", и от Кумейл Нанджиани на живо в Инстаграм.

Тазгодишните награди на Гилдията на филмовите актьори се провеждат след 118-дневната стачка на актьорската гилдия SAG-AFTRA, по време на която Холивуд от месеци се бори за бъдещето си. Сред основните проблеми и искания бяха заплащането в ерата на стрийминга и на използването на изкуствен интелект.

Наградите на Гилдията на американските актьори се следят отблизо като ориентир за наградите "Оскар". Изборите невинаги съвпадат, но рядко в категориите за най-добър филм или за главна мъжка роля Американската филмова академия отличава номиниран, който не е бил номиниран от Гилдията на филмовите актьори. Последните две продукции, които спечелиха наградата за най-добър актьор, "Всичко и навсякъде наведнъж" и "CODA: Дете на глухи родители", спечелиха наградата на Академията за най-добър филм.

В телевизионните категории триото, което взе най-много награди "Златен глобус" - "Наследниците", "Мечката" и "Бифкейк" , отново води по номинации.

Церемонията по връчването на 30-ите награди на Гилдията на филмовите актьори ще се състои на 24 февруари в Shine Auditorium & Expo Hall в Лос Анджелис. Netflix за първи път ще предава на живо събитието. Миналата година церемонията беше излъчена в нейния канал в YouTube.

Тази година Барбaра Стрейзънд ще получи наградата на гилдията за цялостно творчество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика