Възобновяваме полетите от Великобритания, на границата - антигенен тест и 10-дневна карантина

Борисов: Ще приберем българските граждани, за да няма напрежение и тревоги по границите

OFFNews Последна промяна на 23 декември 2020 в 11:51 4947 0

Възобновяваме полетите от Великобритания, на границата ще се извършва антигенен тест и ще следва 10-дневна карантина, съобщиха от правителствената пресслужба. 

В 12 часа днес България възобновява полети от Обединеното кралство и Северна Ирландия, които бяха прекратени заради новия щам на COVID-19.

От 1 януари ще се изисква отрицателен PCR тест направен 72 часа преди пристигането на пътуващите у нас.

Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Борисов разпореди да се издадат необходимите заповеди, за да могат още днес всички български граждани да се върнат в родината си. "В случая цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха и чакането по границите на наши сънародници. Така че - работете, включително на разположение е и правителственият Еърбъс, той е в готовност при необходимост да лети, както бе и по време на първата вълна на коронавируса", заяви премиерът.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че осигуряването на сигурността на всички български граждани предвид новия щам във Великобритания е съобразено с препоръките на ЕС от вчера.

Въвежда се извършване на антигенен тест при пристигането от Обединеното Кралство на територията на България, който е с равна тежест като PCR.

"След Нова година въвеждаме изискването за представянето на PCR тест, каквито са и препоръките на ЕС. PCR тестът ще трябва да е извършен 72 часа преди пристигането на територията на България", заяви министър Ангелов. За целта се създава организация на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна. 

"От 12 ч днес на обяд ще бъде издаден нотам от Гражданска въздухоплавателна администрация, с който се възобновят полетите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия до летища на територията на България – София, Пловдив, Варна и Бургас", заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Той апелира да не се предприемат несъществени пътувания, каквито са указанията на ЕК. Желязков добави, че след преходния период, от 00:00 часа на 1 януари 2021 г. ще бъдат разгледани мерките към пристигащите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че посолството ни във Великобритания оказва пълно съдействие на сънародниците ни, а в ситуационния център в МВнР се следи цялата оперативна обстановка.

Захариева отбеляза, че прибирането на българските граждани е изключително затруднено заради ограничените полети на близо 20 европейски държави. Тя добави, че след като 48 часа границата между Франция и Обединеното кралство беше затворена, вече е отворена, но за преминаването й се изисква представяне на PCR или антигенен тест.

Вицепремиерът посочи също, че представители на нашето посолство са оказали помощ на чакащите на границата при Доувър български граждани, осигурявайки храна и вода на бедстващите там, осъществили са и контакт с местните власти в опит за облекчаване на ситуацията. Захариева добави още, че множество българи изпитват затруднения във Великобритания в момента.

"Има доста българи, които са напуснали квартирите си, които са с прекратени трудови договори, също така студенти, които поради усложнената ситуация там, са помолени да напуснат общежитията си и които са в трудна ситуация и няма къде да живеят там. Получаваме стотици обаждания на спешния телефон, който сме разкрили още от март месец в ситуационния център в МВнР", отбеляза Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови