Възнагражденията на депутатите вече гонят 10 000 лева месечно

Светослав Метанов 14 февруари 2022 в 15:19 13065 1

Да си депутат в българския парламент е все по-доходоносно и то без да вършиш нищо незаконно! С поредното увеличение на заплатите на народните представители месечните начисления могат да минат 10 000 лева. Това показват изчисления на OFFNews на база обявените днес от Националния статистически институт (НСИ) за средната работна заплата у нас през четвъртото тримесечие на миналата година.

Основната депутатска заплата се изчислява според средната работна заплата у нас. Тя възлиза на три средни работни за последен месец на тримесечие, но само в обществения сектор, за който възнагражденията все още са по-високи от тези в частния. Така депутатския доход се смята само през месеците март, юни, септември и декември, през които държавната администрация редовно блажи с ДМС-та и доходите са по-високи в сравнение с другите месеци на годината.

Какво излиза от новите данни на НСИ за заплатите?

През миналия декември средната работна заплата в обществения сектор у нас е била 1872 лева. Това означава, че основната работна заплата на народните представители става 5616 лева, което е със 678 лева повече от досегашното им възнаграждение, изчислено на базата на средната работна заплата през септември.

Вероятно милиони българи биха били предоволни от заплата в размер на 5616 лева, но всъщност това е абсолютният минимум, върху който депутатите получават куп други финансови облаги.

Народните представители вземат още пари и за участие в заседанията на парламентарни комисии. Така участието в една постоянна комисия осигурява допълнително възнаграждение от 15% върху основната депутатска заплата. Повечето от народните представители не участват в една, а в две комисии. Така надбавката им набъбва до 30%. Оттук идват още 1684,80 лева.

Допълнителни пари има и за участие във временните парламентарни комисии. Членовете им вземат добавка от 5% месечно за периода, в който те функционират.

Отделно: председателите на парламентарните групи в НС и председателите на парламентарните комисии получават надбавка върху основната депутатска заплата от 35 процента. Това са 1965,60 лева. Седемте зам.-председатели на парламента получават бонус в размер на 45% от основната депутатска заплата (2527,20 лв.), а председателят на НС - 55% повече (3088,80 лева).

Всеки народен представител, който е защитил докторат, получава допълнителен бонус от 10 процента върху заплатата - 561,60 лева, гласи правилникът на Народното събрание.

Депутатите получават и по 1 процент допълнително за всяка година трудов стаж. Така народен представител, който е работил в продължение на 20 години, би получил 1123, 20 лева.

Допълнително, според правилника за дейността на Народното събрание, парламентът поема допълнителни разходи на народните представители, организирани в парламентарни групи, и на народните представители, нечленуващи в парламентарна група, в размер на две трети от основното месечно възнаграждение на народните представители. Това са т. нар. "безотчетни средства", за които парламентарните групи определят начина на разпределението на средствата, отчитането и контрола. Тези средства могат да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в Народното събрание и изборните им райони. Тези средства се разпределят от парламентарната група и не са задължителна част от дохода на депутатите. Те се превеждат по банков път, а народният представител и групите трябва да обявят в интернет страниците си информация за разходването. С нарастването на депутатската заплата тези пари също се увеличават и сега ще достигнат 3744 лева на месец

Депутатите имат и друг заложен в правилника бонус. Те могат да получават "допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи в размер до 25 на сто от основното месечно възнаграждение", пише текста на чл.7 ал.2. Това са още 1404 лева. Миналата година депутати от ДПС коментираха, че такива бонуси никога не са изплащани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови