Спас Русев си поиска "Виваком" с писма

OFFNews 02 февруари 2017 в 16:25 13564 2

Компанията InterV, която е собственик на Виваком, разпространи изявление до медиите, в което апелира за спазване на европейското законодателство в България.

Проблемът е, че дружеството от август миналата година не може да извърши  промени в управлението на телекома, който бе купен на търг от бизнесмена Спас Русев и руската банка ВТБ. Проблемът е, че собствеността му се оспорва от Empreno Ventures Limited (“Empreno”), която се свързва с бившия мажоритарен собственик  - забегналият от страната банкер Цветан Василев.

Люксембургското дружество InterV, което е едноличен собственик на капитала на „Вива Телеком България” ЕООД, ("Вива България“), а Вива България е едноличен собственик на капитала на „Българска телекомуникационна компания” ЕАД („Виваком“), се обърна към съдебни и правителствени институции в България с официално писмо до Висшия съдебен съвет, председателя на Софийски градски съд, председателя на Софийския апелативен съд, министър-председателя, министъра на правосъдието, министъра на икономиката и др., с описание на проблемите, които компанията среща с българската съдебна система.

В писмото се казва, че съгласно българското законодателство няма никакво правно основание да се оспорва собствеността и контролът, който упражнява InterV върху Вива България, като няма правно основание по люксембургското законодателство да се оспорва настоящата собственост и контрол на InterV от страна на Вива Телеком.

В същото време, от август 2016 досега InterV е предприела над десет опита за вписване на различни решения за смяна на управлението на Вива България и независимо от факта, че InterV притежава собствеността и контрола върху Вива България, компанията е възпрепятствана от българските съдилища и от Търговския регистър от възможността да упражнява контрол върху своите дъщерни дружества в страната, лишавайки InterV от законните му права на собственик.

В писмото се подчертава, че Вива Телеком е инвестирала сума от 330 000 000 евро за придобиването на InterV и тази значителна инвестиция в България в момента е подложена на риск поради грубо нарушение на българското и европейското право от страна на българските съдебни власти.

В писмото се описва как съдебни власти у нас възпрепятстват правото на управление и контрол на InterV върху неговите дъщерни дружества в България, докато същото това право вече е потвърдено от Люксембургския съд. Незачитането на решение на съд от страна – член на Европейския съюз е в пряко нарушение на Брюкселската регулация, се посочва още в писмото.

„Директивата за финансовите обезпечения и Брюкселският регламент за основни стожери на европейския инвестиционен пазар. Те позволяват на инвеститорите да оперират на територията на Европейския съюз със знанието, че техните интереси в компаниите, в които инвестират, ще бъдат уважени. Настоящите действия на българската съдебна система показват, че тези стандарти на защита на инвестициите на практика са недостъпни за компаниите, които инвестират в България.“ се казва още в писмото.

„Колкото и да е странно, изглежда собствеността и контролът на българските инвестиции de facto е въпрос, който на практика не е законно защитен“, пише в писмото, подписано от тримата директори на InterV Investment - James Body, Cristian Jean Emile Tailleur и Keimpe Wise Reitsma и изпратено до българските институции на 30 януари 2017 г.

Директорският борд изказва надеждата, че ще се предприемат мерки в рамките на съответните правомощия с цел осигуряването на адекватно отношение към нашата инвестиция в България, включително осигурявайки придържането към правото на ЕС от страна на българските държавни органи и съдилища, като по този начин се създаде нормална бизнес и инвестиционна среда в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

02.02 2017 в 16:46

Ко стаа ве?! Къде отиде "националната безопасност"?!
4 опита за вписване в Търговския регистръ - 4 неуспеха.
Сега на писма ли ше я караме?
Путине, върни му компанията бе!
 
X

Да помогнем на украинските деца!