След два часа спорове и поредна нова версия: Проекторешението за АПИ получи зелена светлина

"Ако не дай боже сега започне нова процедура за шеф на БНБ, не дай боже и ние да изпаднем отново от класацията", иронично коментира Гроздан Караджов

Йорданка Веселинова 19 април 2022 в 16:01 1829 0

Снимка OFFNews

Депутатите най-сетне разплетоха възела с парите за пътните фирми. На извънредното заседание на регионалната парламентарна комисия след два часа спорове новата трета версия на проекторешението за Агенция "Пътна инфраструктура" мина с 9 гласа "за", 4 "против" (ГЕРБ-СДС и "Възраждане") и 3 "въздържал се" (ДПС).

След седмица бойкот на текстовете, които се превърнаха в "заложник" на избора на нов гуверньор на БНБ, в НС се появиха четири версии на проекторешението - на вносител, на регионална комисия, на правна и на бюджетна. Последната от тях, предвиждаше пълен блокаж на ремонтите по пътищата заради предложението НС да одобрява плащането за поставянето на всеки знак и мантинела. Тази версия бе отхвърлена и от вносител след две поредни заседания на бюджетната комисия. На среднощното пленарно заседание в четвъртък депутатите отхвърлиха и трите останали версии и така НС се провали с казуса с АПИ. От ИТН, които бойкотираха собственото си предложение, заявиха че правителството ще решава как и колко да плати на пътните фирми. Няколко часа по-късно премиерът Кирил Петков обяви, че проекторешението ще бъде повторно внесено в НС. На следващия ден, освен версията на правната комисия, която бе повторно внесена от ПП, ДБ и БСП, се появи и контрапредложението на ИТН. Вчера премиерът заяви, че очаква до края на седмицата НС да приеме проекторешението. Късно вечерта вчера пък се проведе извънреден коалиционен съвет, по време на който коалицията стигна до консенсус. Днес пък председателят на комисията Настимир Ананиев (ПП) заяви, че проекторешенията ще бъдат обединени в нова трета версия.

Константин Бачийски от ПП, който не е член на комисията, предложи редакция, според която сумите да се разплащат авансово. Ананиев пък заяви, че такива промени могат да се правят в зала. 

Опит за пореден бойкот на проекторешенията

"Вие на практика предлагате да узаконим нещо, което може да бъде незаконно", заяви Елена Гунчева от "Възраждане", която откри днешния пореден дебат по спорното проекторешение.

Тя поиска в текстовете да бъдат вписани всички договори, по които ще се извършват плащания и се аргументира с едно от опасенията на управляващата коалиция, че някои от договорите могат да се окажат нищожни и всяко плащане по тях ще бъде незаконно. Георги Георгиев от ИТН пък я контрира, че има решение на ВКС, според което дори и при нищожни договори следват да се платят сумите за труд и материали. 

Настимир Ананиев допълни, че за втората половина от сумите ще е необходима проверка от междуведомствената комисия, както и становище на регионалната комисия. Той заяви, че това е правилният механизъм за контрол.

"Много е тежка ситуацията, но ние трябва да платим поне тези 50% от дължимите суми", допълни той.

Според Борислав Гуцанов от БСП това е най-разумното решение. Той смята, че с първата половина от сумите ще се успокоят пътните строители, а втората - ще се даде само на онези от фирмите, които имат действителни договори и действително свършена работа. 

"Политиканстването по темата е малко опасно", контрира Николай Нанков от ГЕРБ-СДС. Той допълни, че след по-малко от две седмици част от пътищата остават без поддръжка, а след няколко месеца (в края на юни - б.а.) и цялата пътна инфраструктура в страната. Той разкритикува правителството, както и последните два служебни кабинета на Стефан Янев, които според него освен да "изчегъртват" не са направили нищо друго и не са обявили нито една обществена поръчка.

Халил Летифов от ДПС пък повтори тезата на движението от миналата седмица, че НС е некомпетентен орган, за да се намесва в договори. Според него изпълнителната власт се страхува да взима решения.

След сравнително кратък дебат от "Възраждане", ДПС и ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да подкрепят проекторешението. Депутати от ДПС и ГЕРБ-СДС пък видяха проблем в липсата на новия текст, представляващ обединената версия на проекторешението.

Третата версия се появи в движение

Третата версия на проекторешението се появи в движение при обсъждането на стария нов вариант на правна комисия. Снежанка Траянска от ИТН прочете редакциите, с които допълни варианта на правна комисия от миналата седмица. Тя обясни, че тази версия е одобрена от коалицията вчера и предложи проекторешението на ИТН да бъде отхвърлено по време на гласуването. След 2-часов дебат то бе отхвърлено с 0 гласа "за", 0 "против" и 13 "въздържал се".

Според промените ще се платят 50% от сумите по договори за ремонт, както и 100% от дължимите от АПИ суми за поставяне на пътни знаци, мантинели и маркировка. За разлика от предходното предложение след становище на междуведомствената комисия регионалната трябва да одобрява разплащанията за втората половина от средствата (преди беше заложена проверка от антикорупционната парламентарна комисия). От постигнатото съгласие се вижда, че ИТН са отстъпили, тъй като в тяхното контрапредложение липсваше проверка на договорите от парламентарна комисия.

Елена Гунчева попита от кого е внесено това проекторешение и защо се обсъжда нова версия, която не фигурира в дневния ред на комисията. Настимир Ананиев пък я контрира, че промените са редакционни, а не изцяло ново предложение. 

След спор между управляващи и опозиция дали промените са редакционни или съществени, членовете на комисията стигнаха до консенсус и решиха да гласуват редакциите отделно.

В движение Иван Тотев от ГЕРБ поиска да отпадне точка 2, в която е заложена проверката от регионалната парламентарна комисия. Подобно предложение направи и Елена Гунчева. И двете искания отпаднаха. Константин Бачийски пък поиска проверки за втората половина от плащанията както от регионалната, така и от антикорупционната парламентарна комисия. Неговото предложение не беше гласувано, тъй като бе направено след закриването на дебата.

Да не стартира отново процедурата за БНБ!

След края на заседанието на комисията вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов заяви пред журналисти, че днешното решение е добра новина, защото АПИ веднага ще може да удължи сроковете на сключените договори, както и да разшири техния обхват. По думите му ремонтите могат да започнат веднага след празниците.

Караджов заяви, че реалните плащания ще бъдат направени до две седмици след приемането на проекторешението в зала.

Министърът иронично коментира, че може да има ново забавяне по казуса с АПИ ако отново стартира процедурата за избор на нов гуверньор на БНБ:

"Ако не дай боже сега започне нова процедура за шеф на БНБ, не дай боже и ние да изпаднем отново от класацията."

Очаква се проекторешението да бъде гласувано в зала в четвъртък. Тогава окончателно ще бъде взето решение по казуса с АПИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков