Петков иска проекторешението за АПИ да бъде прието още тази седмица

Автомобилният състезател Димитър Илиев става съветник за пътна безопасност на премиера

OFFNews 18 април 2022 в 10:27 939 0

Снимка БТА/Владимир Шоков

Кирил Петков и Димитър Илиев

Премиерът Кирил Петков изрази надежда, че проекторешението за АПИ, което скара ИТН с ПП, ДБ и БСП, ще мине тази седмица в НС, а парите ще се насочат към пътните фирми.

"Надявам се тази седмица това решение да мине. Първи критерий е, че трябва да разплати максимално бързо половината пари. Не трябва да се спори. Второ, искаме да мине през достатъчно добро ниво на проверка. Не защото се съмнявам в АПИ или Министерството на регионалното развитие, а защото договорите са били направени неправилно", коментира той преди началото на държавната координационна среща по въпросите на безопасността на движението по пътя, която се провежда в Министерски съвет.

Петков заяви още, че дължимите над 1 млрд. лв. за ремонти, направени в миналото, са по договори за текущи ремонти, а не за основни, както и че това се е случвало, заради по-ниските гаранции. 

"Когато се правело пътен ремонт, тогава се изисквало повече гаранции и струвало по-скъпо", каза Петков и допълни, че тази практика трябва да бъде прекратена.

Освен това премиерът съобщи, че автомобилният състезател Димитър Илиев става част от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" към Министерски съвет.

На срещата, която в момента продължава в закрит формат, присъстват  заместник-министри, представители на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", на Главна дирекция "Национална полиция", на Агенция "Пътна инфраструктура" и други експерти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови