'Промяната' предлага да няма ДДС за хляба, плодовете и зеленчуците

ПП настоява и за намаляване на ДДС на електроенергията

OFFNews 19 април 2022 в 10:11 1288 0

Снимка Архив

"Продължаваме промяната" предлага отпадане на ДДС на хляба, плодове и зеленчуци от България, заяви пред Нова телевизия депутатът от ПП Настимир Ананиев.

Той уточни, че предложението е представено за обсъждане на коалиционен съвет, както и на Министерство на финансите.

"В зърното се получиха свръхпечалби. Ако те бъдат обложени, то може би ще падне ДДС  върху хляба(...) идеята е да се облекчи крайният потребител. Също така мислим, че ако се махне ДДС върху родното производство плодове и зеленчуци, така то ще може да бъде по-конкурентно с това, което се вкарва от чужбина."

От ПП настояват и за намаляване на ДДС върху тока. Принципът отново е същият - калкулацията ще се извърши от МФ въз основа на свръхпечалбите на производителите и търговците на електроенергия

Ананиев, който е и председател на регионалната комисия в парламента, коментира и казуса с поредните две нови версии на проекторешения за АПИ. Той заяви, че на вчерашния коалиционен съвет е постигнат консенсус, а двете версии - на ПП, ДБ и БСП, както и на ИТН днес ще бъдат обединени в нов - трети вариант.

Управляващите са решили, че ще се платят 50% от сумите по договори за ремонт, както и 100% от дължимите от АПИ суми за поставяне на пътни знаци, мантинели и маркировка. За разлика от предходното предложение след становище на междуведомствената комисия регионалната трябва да одобрява разплащанията за втората половина от средствата (преди беше заложена проверка от антикорупционната парламентарна комисия). От постигнатото съгласие се вижда, че ИТН са отстъпили, тъй като в тяхното контрапредложение липсваше проверка на договорите от парламентарна комисия.

Настимир Ананиев присъства на вчерашната среща в Министерски съвет на тема пътна безопасност. Той заяви, че според предложените промени в Закона за движение по пътищата максималната скорост на магистралите трябва да бъде понижена с 10 километра - от 140 на 130 километра в час. Депутатът заяви, че причината за предложението е лошото състояние по пътищата. Ананиев обаче не даде категоричен отговор дали промените ще станат факт преди лятото. В момента предстои обществено обсъждане на проектозакона (един месец), след което той ще бъде внесен в Народното събрание и ще е необходим още поне около месец за разглеждането на промените на две четения в комисии и в зала.

Настимир Ананиев заяви, че днес ще предложат глоби за пешеходци, за използване на мобилни устройства от водачите, както и за непоставени колани на задните седалки. Освен това е постигнато съгласие за денонощен контрол по пътищата от екипи на ДАИ и КАТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !