НС решава за парите за АПИ

Йорданка Веселинова 14 април 2022 в 07:00 1072 1

Снимка parliament.bg

Депутатите днес ще гласуват проекторешението за АПИ, което се превърна в "заложник" на сагата с избор на нов гуверньор на БНБ.

След като вчера бюджетната комисия не успя да гласува промените, тя ще се събере на извънредно заседание преди началото на пленарния ден. 

Няколко часа по-късно проекторешението трябва да влезе в зала и окончателно депутатите да решат как и колко пари ще отпуснат за ремонт на пътищата. 

Миналата седмица бюджетната комисия бе бойкотирана, а разглеждането на предложението в зала се отложи както в четвъртък, така и в петък. Източник на OFFNews съобщи, че преди два дни Никола Минчев е получил обаждане от вицепремиера Асен Василев с инструкции проекторешението да не минава. Впоследствие бюджетната комисия бива "бламирана". Източникът твърди, че от "Продължаваме промяната" по този начин се опитват да окажат натиск върху ИТН за избора на нов управител на БНБ. В събота Никола Минчев отрече да е получавал такова обаждане.

В петък след скандал в зала бе взето решението предложението да се гледа. Изненадващо, в петък от ПП предложиха проекторешението отново да отпадне, заради което цялата група на ИТН демонстративно напусна зала. По-късно председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов призна, че напрежението около БНБ "прелива" и в други теми.

Във вторник премиерът Кирил Петков обяви, че са предложили на коалиционните си партньори да бъдат разплатени половината от дължимите пари на строителните фирми, а останалите 50% ще трябва да минат през парламентарен отчет. Въпреки това обаче протестите на пътните строители продължиха. Както миналата седмица, така и вчера имаше протести пред НС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!