Докато ПП, ДБ и БСП правят втори опит с решението за АПИ, ИТН внесе контрапредложение

Йорданка Веселинова 15 април 2022 в 14:27 1526 0

Снимка Архив

Днес "Има такъв народ" внесе нова, четвърта версия на проекторешението за плащанията на АПИ за строителство и ремонти на пътища.

Това се случва на фона на опитите на останалите три партии от коалицията да направят втори опит с приемането на версията на правната комисия, която е и подкрепената от правителството редакция.

Вчера депутатите отхвърлиха и трите варианта на проекторешения за АПИ, а решението за разплащането с пътните фирми отново стана отговорност на Министерски съвет. Малко по-късно премиерът Кирил Петков съобщи във Фейсбук, че утре предложението ще бъде внесено повторно. "Няма да губим нито ден", заяви той. Днес Настимир Ананиев (ПП) и Борислав Гуцанов (БСП) съобщиха, че другата седмица проекторешението ще бъде внесено повторно от групата на ПП, като решението трябва да е факт още преди празниците. 

Разногласия обаче отново ще има. Причината - ИТН не отстъпва от желанието си не НС, а МС да взема окончателното решение за това как и колко да се плати на фирмите за пътни ремонти. Противоречия има и относно въпросната проверка от антикорупционната парламентарна комисия на втората част от договорите -  предложението което предизвика разрив между ИТН и останалите три партии от коалицията.

Във внесеното днес предложение от ИТН има и още една разлика - отпада ограничението 50% от сумите да бъдат изплащани сега, а вторите - след проверка. Така вече има две сигурни версии, но е възможно ПП да направи съвсем ново предложение. Казусът ще се решава следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови