И Министерството на финансите отговори на Борисов. Опроверга го за договорите за 'Хемус'

Рени Петрова 09 юли 2022 в 14:05 11050 3

магистрала Хемус

Снимка Архив

магистрала Хемус

И Министерството на финансите отговори на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. По-рано днес премиерът Кирил Петков отговори на Борисов с публикацията за откриването на газовата връзка в петък. Причината са думите на Борисов, че Петков е "отишъл да направи едно бутафорно откриване на газова връзка". 

Сега и от финансовото ведомство отговарят на лидера на ГЕРБ - този път за проверката на АДФИ в АПИ за строежа на магитрала "Хемус". В Бургас Бойко Борисов заяви: "АДФИ не откри никакви нередности при договорите за строителство на "Хемус". Една година рашковщината шестваше и лъжата срещу нас бе основна новина".

В позиция от МФ посочват, че във връзка с" тиражирани неверни твърдения за липса на констатации за нарушения при проверка на Агенция за държавна финансова инспекция в Агенция „Пътна инфраструктура“ Министерството на финансите заявява, че при проверката са констатирани сериозни нарушения.

Обект на проверката на АДФИ е договор между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД с предмет: „Доизграждане на АМ „Хемус“ в участъци 7, 8 и 9 на обща стойност 1 350 000 000 лв. без ДДС.

Сред основните констатации в доклада от проверката, са, че той е сключен при завишени анализни цени в общ размер на 18 073 247, 48 лв., с което не са защитени финансовите интереси на организацията. Налични са ясни констатации за категорично завишени цени на различни материали и дейности по строителството на тези участъци от АМ „Хемус“.

Установеното завишение не в намерило отражение като вреда, тъй като към момента на извършване на инспекцията СМР - по договора не са извършвани, приемани и заплащани.

Констатираното е заобикаляне на ЗОП при превъзлагането на дейности от „Автомагистрали“ ЕАД по 15 бр. договори за проектиране на стойност 3 718 287 лв. То не е санкционирано, защото обект на проверката е АПИ, а не „Автомагистрали“ ЕАД, което е извършвало превъзлаганията. В хода на инспекцията от АПИ писмено са заявили, че не са запознати с договори за превъзлагане, които е сключвало „Автомагистрали“ ЕАД.

Това, от своя страна, е наложило с указание от наблюдаващия прокурор да се извърши единствено насрещна проверка на дружеството за преглед на налична документация.

Заключенията в доклада на АДФИ се базират на детайлен експертен анализ с вещо лице, при който е констатирано наличие на неправилно ценообразуване и завишение на анализните цени. Неправилното ценообразуване се наблюдава в почти всички разгледани позиции и се изразява най-вече във: неправилно ценообразуване на машиносмените; завишени допълнителни разходи за труд и механизация; непосочване в анализните цени на машини с конкретни характеристики; непредставяне на използваните фирмени разходни норми, УСН, ТСН или други, което води до извода, че такива липсват или не са използвани, пишат от МФ.

Финансовата инспекция на АПИ е извършена със заповед от 13 юли 2021 г за спазване на нормативните актове.

АДФИ е направила проверка за законосъобразност относно спазване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност, както и законодателството в областта на обществените поръчки при сключването и изпълнението на договор от 18 декември 2019 г., между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД, с предмет: „Доизграждане на АМ „Хемус“ в участъци 7, 8 и 9.

Целта на проверката е да се установи има ли превъзлагане на дейности, на кои лица, спазени ли са нормативните разпоредби за това; има ли актувани и неизпълнени Строително-монтажни работи и има ли завишени цени, неправилно ценообразуване, нарушения при изпълнението.

Извършена е проверка на 33 договора на стойност 2 306 736 171 лв.

Резултатите са отразени в доклад от 16 февруари и заключение към него, чието кратко резюме е публикувано в началото на април 2022 г. Докладът е изпратен на МРРБ и на органите на прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

3

pisnamiotmutri

09.07 2022 в 14:52

Новина, която ще достигне до малцина както всичко отправено срещу герб

1687

2

Пенчо Прикарчин

09.07 2022 в 14:17

Обичам те бабо!

1687

1

Пенчо Прикарчин

09.07 2022 в 14:16

Тоз борисов като баба ми - страхотно развито въображение и най-сладките приказки-фантасмагории за деца