Газ от Газпром може да е по-скъп от отказаните от кабинета танкери

Ангел Марковски 23 август 2022 в 15:56 8126 14

Васко Начев

Снимка Фейсбук/Личен профил

Васко Начев

Доставян от "Газпром" газ за нас би ни струвал вече $201/MWh при цена от $175/MWh за втечения газ от 7-те танкера от САЩ, които служебният кабинет отказа. Тази сметка направи енергийният експерт Васко Начев във фейсбук профила си. Служебният кабинет купи само един от танкерите с мотив, че не можело да намери хъбове за разтоварване. В същото време терминалът за втечен газ на гръцкия остров Ревитуса от този месец е с удвоен обем, а според коментари в гръцки медии бившият премиер Кирил Петков и колегата му Кириакос Мицотакис са постигали споразумение България да ползва инфраструктурата на хъба при нужда. 

"Очевидно трябва да се обърнем към "Газпром", заключи вчера служебният министър на енергетиката Росен Христов на брифинг на енергийния щаб. Според него преговорите щели бъдат "много дълги и много тежки", заради политиката на правителството спрямо Русия и изгонването на руските дипломати. "Спираме да гоним топката", обяви Христов, и добави, че правителството ще търси газ на оптимална цена, а не какъвто и да е газ. Тогава той съобщи, че правителството ще се възползва само от един, от седемте танкери с американски газ, призна че цените атрактивни, но цената за разтоварване на терминалите нила висока и бизнесът нямало да може да си позволи този газ.

Министърът заяви, че Азербайджан може да увеличи с 50% доставките по вече сключения договор. Цените за новите количества обаче щели са различни. Той се надява в микса да влязат газ от Газпром и Турция като се постигне цена от 250-300 лв. за мегаватчас.

От анализа на Васко Начев излиза, че служебният кабинет няма как да се постигне тези цени тъй като в договора ни с Газпром, който е валиден до края на годината, формулата по която се определя цената е: 70% TTF + 30% от цената на суров петрол тип brent. 

Вчера бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков предупреди, че започването на нови преговори с "Газпром" ще окажат влияния на арбитража, които трябва да водим руската компания, която едностранно промени договора си и поиска плащане в рубли, след което спря газа. Трайков каза, че дори да договорим количества газ от “Газпром”, България може да се окаже в ситуацията на единия ден да има договор, а на другия - не, а в същото време да купува много по-скъп газ от възможните доставки от Азербайджан. Днес той припомни и няколко случая при които България е загубили милиарди при арбитражи от Русия. 

Ето и цялата публикация на Васко Начев:

Бизнесът, синдикатите, или самото служебно правителство си сложи примка на вратлето!?

Прословутата оферта за 7-те танкера е с референтна цена Хенри хъб и по данни на Булгаргаз към тогавашна дата тя е била $34/MWh. Цената с включени премия, втечняване, транспорт и разтоварване по офертата е $175/MWh. Да да и разтоварване, защото има предвидени едни 150 000 долара за това и единствено ако цената е повече, разликата се поема от клиента.

Тогавашната цена на TTF (Нидерландската борса) e $206/MWh, която цена е референтна за ценообразуването на получавания от нас руски газ.

Почти не остана човек у нас, който да не знае, че формулата е: 70%TTF +30% нефтени деривати. Към същата дата цената на газа от Газпром по съществуващия договор би била $155/MWh.

До тук добре.

Това е и основен мотив на служебното правителство да твърди, че доставките на този втечнен газ са неизгодни, и че ще си търсят контакт за разговри с Газпром.

Месец по- късно нещата обаче, придобиват съвършено различен вид!

Днес цената на Хенри хъб си е отново - $34/MWh. Т.е цената на газа от 7-те танкера би била същата- $175/MWh. Нали така?

И да видим къде е примката?

Цената на TTF вече е на нива от $273/MWh или евентуално доставян от Газпром газ за нас би ни струвал вече $201/MWh.

Хайде сега всички тези, които си искат руския газ да бъдат така добри, да си заявят съответните количества на посочената цена…

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

13

Johnny B Goode

24.08 2022 в 10:42

Еврото, от такива като теб никой не може да се вреди да целува г@за на резидента.
Вкусно ли е, мирише ли на газ?

1220

12

хr4

23.08 2022 в 23:30

Тоя чичка от началото на газовата криза най-редовно гостува на Сашо Диков и говори изключително смислени неща. Естествено на евракис не му изнася-той има фетиш към целуването на руски ...
Що се отнася до пудела на Решетников, тоя измекяр трябва да го изгоним от президентството с шутове...в главата. Не президент, тоя фатмак не заслужава да е нощен пазач в президентството!

3767

11

Име на профила

23.08 2022 в 20:15

Този пример някак твърде естествено ти дойде, не ли? :-) Няма лошо, стига да е по взаимно съгласие - целувай на воля!

9347

9

Анализи

23.08 2022 в 19:21

Със сигурност ще е по-скъпа, като гледам как никому неизвестни Копейкини се хвърлят на амбразурата. Отговорността е на Радев, да му мисли.

705

8

order

23.08 2022 в 18:47

А дано ама НАДАЛИ...

-1555

6

ob1

23.08 2022 в 18:11

Врява и безумство е това, дето го бришете ти и приятелчетата ти, красимире!