Как България изгуби 5 милиарда долара от реверанси към Газпром

Александра Маркарян 23 август 2022 в 14:26 36169 17

Трайчо Трайков

Снимка БТА/Минко Чернев

Трайчо Трайков

Как България е загубила около пет милиарда долара от "реверанси" към руската "Газпром" - с която служебния кабинет на Румен Радев планира отново да преговаря за доставки на газ - разказва в публикация днес бившият министър на енергетиката и настоящ кмет на централния район "Средец" в София.

Публикуваме разказа му 1:1.

Като чух, че ни предстои да бъдем ощастливени с неизбежни и трудни, но вероятно успешни преговори с Газпром, не знам защо се сетих за една случка отпреди 12 години.

Тогава преговаряхме за АЕЦ Белене и един от най-спорните въпроси беше за ескалационните индекси на цената за времето на строителство. В зависимост от композицията им, крайната цена щеше да е с милиард и половина долара повече или по-малко.

Веднъж на една среща в много тесен кръг получихме предложение за фиксирана цена без ескалации, която беше ... с още половин милиард по-висока от най-високата при най-неблагоприятния вариант за ескалации. Казах им, че са луди и че хората, които следят темата веднага ще видят, че офертата е абсурдна (оказа се, че не съм прав - когато я обявиха публично, преобладаваха радостните възгласи от експерти и политици, въпреки че аз като министър не я приех). Интересното обаче е това, което ми казаха тогава на срещата: "Не се притеснявайте, г-н министър, във всички медии ще пише, че сте провели ужасно трудни и сложни преговори с нас и сте постигнали невероятно голям успех по условията".

ДБ за преговорите с Газпром: Служебното правителство продава България

И още една аналогия във връзка със задаващия се арбитраж. На арбитража за АЕЦ Белене през 2014 г., един от аргументите на българската страна беше, че дори техническият проект не е бил лицензиран от Агенцията за ядрено регулиране до прекратяването на проекта (наистина, последният драфт беше върнат с няколко хиляди забележки). По време на арбитража обаче от ръководството на АЯР се скъсаха публично да обясняват, че всъщност техническият проект е щял аха-аха да бъде одобрен и на практика си е бил одобрен. И това, разбира се, беше използвано срещу нас.

Що се отнася до Газпром, в последните години българската страна три пъти е правила без разумна причина реверанси за огромни суми: първо когато транзитният договор беше доброволно променен в наш ущърб през 2006 г, после при договарянето на Турски поток, когато се отказахме доброволно от клаузата транзитирай-или-плати при предсрочното прекратяване на транзита по трансбалканския газопровод и накрая през 2017 г., когато вследствие от завършилото производство на Европейската комисия срещу Газпром за нелоялна конкуренция в Източна Европа имахме срок, в който да поискаме компенсации за понесените вреди от незаконните практики, но не го направихме. Само от тези три действия загубите са приблизително към пет милиарда долара. Запазвам искрица надежда, макар и малка, че това няма да се случи още веднъж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

17

wakeup

24.08 2022 в 14:04

Адски си прав Cornucopia.Иначе България няма никакъв шанс

4038

13

Moirae

23.08 2022 в 23:12

България прави реверанс след реверанс към кремъл при такива като Борисов. Ето го сега пак МЪЛЧИ и маже, докато Радев ни продава.

210

12

Merc

23.08 2022 в 20:46

Krasimir T.Georgiev

Трайчо Трайков го знаят повечето.

А ти кой беше , че не мога да се сетя.

9347

11

Анализи

23.08 2022 в 19:42

Човекът го казва ясно с факти. Дупенето на Русия и Газпром носи само вреди на България. Аз не искам да плащам, троловете ако искат да се наредат на опашката за Сибир. Като гледам засега няма желаещи.

9347

10

Анализи

23.08 2022 в 19:32

Човекът го казва ясно с факти. Дупенето на Русия и Газпром носи само вреди на България. Аз не искам да плащам, троловете ако искат да се наредат на опашката за Сибир. Като гледам засега няма желаещи.

-1655

9

ob1

23.08 2022 в 17:40

Сашка Парапетлийска и факти... на нея само пици с кристали са и в устата. Тия са вресливи тролове - факти няма, само мятане на кал.

-3667

8

fik1

23.08 2022 в 17:03

ти да си виждал пикаджия да говори с факти, виж че повтаря като папагал две думи нонстоп, толкова са му останали от цял живот четене на пик