Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Eнергийният министър: Очевидно трябва да се обърнем към 'Газпром'

Кабинетът на Радев очаквал "много дълги и тежки преговори". Интерконекторът бил занемарен. Газ предлагали отвсякъде, но на непосилни цени, твърди щабът

Йорданка Веселинова 22 август 2022 в 14:47 6687 20

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Росен Христов - служебен министър на енергетиката

"Очевидно трябва да се обърнем към "Газпром", заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов на брифинг на енергийния щаб в Министерски съвет днес.

По думите му преговорите ще бъдат "много дълги и много тежки", заради политиката на правителството спрямо Русия и обвини кабинета "Петков" за изгонването на руските дипломати.

"Спираме да гоним топката", обяви Христов, и добави, че правителството ще търси газ на оптимална цена, а не какъвто и да е газ. Той заяви, че правителството ще се възползва само от един, от седемте танкери с американски газ. По думите му цените са атрактивни, но цената за разтоварване на терминалите е висока и бизнесът не би могъл да си позволи този газ.

Министърът заяви, че Азербайджан може да увеличи с 50% доставките по вече сключения договор. Цените за новите количества обаче ще са различни. Той се надява в микса да влязат газ от Газпром и Турция като се постигне цена от 250-300 лв. за мегаватчас.

Христов каза още, че интерконекторът с Гърция е бил оставен без надзор, заради което има проблеми със сертифицирането. Заради това той обяви, че поема "интерконектора на ръчно управление".

Енергийният министър каза още, че "Булгаргаз", чието ръководство бе сменено, е в тежко финансово състояние, защото не успява да си събере дължимото за "стотици милиони левове", като основният дълг е на "Топлофикация София". Оценката му е, че ако столичната топлофикация продължи да работи по същия начин, дългът ѝ за газ ще расте с по 300 млн. лв. месечно. Той съобщи още, че в "Топлофикация София" се създава работна група от финансови и технически експерти за пълно преструктуриране на предприятието и намиране на инвестиции за преоборудването му, стана ясно още от думите на министъра.

За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива, заяви на брифинга служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев, който оглави Кризисния щаб по енергетика.

Алексиев добави, че бизнесът има конкретни предложения за компенсации, които ще бъдат изработени, за да са готови и да бъдат внесени в Народното събрание, след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. 

Вицепремиерът каза още, че на днешната среща са обсъждани и възможностите за алтернативни варианти като втечнения газ. По думите му за преминаването на такъв е нужна структура и логистика. В тази връзка в сряда ще се проведе нова среща в МС.

Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пък заяви, че в момента България няма алтернатива на договора с "Газпром" в ценово отношение.

По-рано днес се проведе заседание на Кризисния щаб по енергетика. На него присъстваха и браншови, синдикални и работодателски организации.

Щабът бе създаден веднага след встъпването в длъжност на служебния кабинет, назначен от Румен Радев. Премиерът Гълъб Донев тогава обяви, че щабът ще работи за решаването на проблемите с природния газ. Тогава новоназначеният енергиен министър Росен Христов обяви, че нямало договорени 7 танкера втечнен газ. Впоследствие Кирил Петков обясни, че танкерите са договорени, но решението било подписването на договорите  да стане от служебното правителство, а не в последните работни дни на редовното такова. Задача на кабинета на Гълъб Донев е да осигури и терминали за разтоварване на танкерите. 

Три дни след смяната на властта, стартираха и протестите срещу Радев и служебното му правителство. Първият такъв се проведе на 5 август и бе под надслов #ГАZwithme - препратка към серията от протести #ДАНСwithme след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Няколко дни по-късно Росен Христов определи протестите като "предизборни действия". Министърът заяви още, че "приоритетно ще разгледат алтернативни доставчици на газ, но ако те не са достатъчни - то той нямало да е  министърът, който ще остави населението на студено".

В средата на месеца той определи "Газпром" като "последния вариант" и обяви, че крайното решение дали ще се преговаря с руския монополист ще се взема най-рано тази седмица.

Докато българското правителство се чудеше дали да преговаря с "Газпром" за така или иначе съществуващия договор, който едностранно бе нарушен от руската страна,  американската компания Cheniere Energy отказа поисканата от България отсрочка за 7-те танкера. Рано тази сутрин Христов обяви, че правителството подновява преговорите с Азербайджан за увеличение на доставките на газ за страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

20

хr4

22.08 2022 в 23:01

Парапет, нали знаеш как се нарича жена която си продава части от тялото? Призна ли си най-накрая? Менторите ти и те са такива-продават си разни части...

6386

19

Zlatko

22.08 2022 в 20:10

И преди ден първи на това правителство, знаехме че ще го направят. Няма да се учудя от ден втори да говорят с Митрофанова и гЪзпром, а просто протакъха и шикълкавеха, за да ни го сервират, като неизбежно. Тоя реZидент няма да изкара мандата си, ама и виZето му трябва да си тръгне с него!

2744

18

AAA

22.08 2022 в 20:06

За пореден път в българската история , национални предатели ще заемат място в нея !!!

9347

15

Анализи

22.08 2022 в 19:17

Летчикът и компания трябва да им е ясно, че има наказателни отговорност за такива действия. В днешно време всички лъжи са лесно проверяеми. Да се молят на Господ да докарат равна или по-ниска цена от вече договорената. Народът не е длъжен да плаща за любовта им към Газпром.

1220

14

хr4

22.08 2022 в 19:05

Все сме имали политици боклуци, ама като льотчика друга такава долна, мръсна, гнида никога не сме имали. Направо ги сложи в малкия си джоб! Тоя се оказа най-големия продажник и предател за последните 30год. Оставка не му е достатъчна! Пижамка му трябва. И то пижамка за държавна измяна!

2744

13

AAA

22.08 2022 в 19:00

БОКЛУЦИ !!!!

2099

11

Mateevk

22.08 2022 в 16:23

Това беше ясно от самото начало. Да видим сега дали само в рубли ще ни карат да плащаме или и дипломати да връщаме. Всичко си има цена, газът и свободата също. Ние избрахме първото, както обикновено.
 
X

Да помогнем на украинските деца!