Борисов и работодатели договориха реформи в енергетиката в отсъствие на ресорния министър

Засега протести и искания за оставка на Теменужка Петкова няма да има

OFFNews 06 февруари 2018 в 15:45 7977 1

Борисов и работодатели договориха реформи в енергетиката в отсъствие на ресорния министър

Работодателите и премиерът Бойко Борисов се разбраха за започване на "дълбоки реформи в енергетиката". Това стана среща на ръководителите на работодателските организации у нас и в отсъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. 

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) поискаха за оставката на Петкова. В тази връзка беше обявен и протест за "безобразията в енергетиката".

В крайна сметка при Борисов е постигната договорка да не няма протести и да не бъде искана оставката на Петкова. 

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е и шеф на енергийната комисия, обяви, че е проведена "ползотворна среща", на която работодателите и Борисов се "разбрали" за "дълбоки реформи“:

Първата е свързана със законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електроенергия, които до сега имаха преференциална цена за тази енергия – продаваха директно на НЕК, без да я продават на свободния пазар. Това са топлофикациите, когенерации, заводски централи и производители от възобновяеми енергийни източници над 5 мегавата, посочи Добрев, цитиран от "Фокус".

Добрев обясни, че според промените производителите ще продават своята енергия на свободния пазар и ще имат договор, който ще компенсира разликата между пазарната цена и цената, която те имат като ангажимент по различни директиви от ЕС.

Според Делян Добрев това несъмнено ще повиши ликвидността на свободния пазар на електроенергия в България и ще гарантира, че получаваме реалната, пазарна цена за нея. Народният представител уточни, че втората мярка е свързана с дружествата в енергетиката. По думите му те ще предлагат на свободния пазар профилирана енергия, тоест отделно дневна и нощна електроенергия:

До сега тези дружества предлагаха на свободния пазар 24-часови профили, сега ще предлагат 12-часови дневни и нощни профили, за да може фирмите, които имат нужда от нощна енергия, да си купуват само нощна енергия и обратното, обясни Добрев.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев каза, че се надява да няма протести. „Целта е да има възможно повече производители, които да предлагат своята електроенергия на борсата, защото сега реално има само двама, независимо от поправката, която се направи в закона през декември. Това не е достатъчно да говорим за свободен пазар и за невъзможност да се изкривяват и манипулират цените на борсата, което доведе до увеличение на електроенергията. Така че колкото повече производители има, толкова по-добре. В крайна сметка ще имаме една борса с едно по-голяма предлагане от повече фирми и това би трябвало да е нещо по-обективно и по-реално да се говори за свободен пазар, за прозрачност и за конкуренция“, обясни Домусчиев. 

Зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Румен Радев каза, че е поставен двуседмичен срок за "прогрес по това, което днес сме обсъждали". По думите му провеждането на планирания за 28 февруари протест ще зависи от постигнатия прогрес по договорените мерки.

Домусчиев от своя страна уточни, че всяка от работодателските организации ще обсъди и ще излезе с позиция по отношение на министър Петкова и провеждането на протест, но общото мнение е, че в рамките на следващите 2 седмици ще бъде постигнат напредък по всички въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

07.02 2018 в 09:56

Олигархичният рекет отново успя! Ликуйте всуе прости роби, дорде Кире Гела трупа пачка на Ваш гръб.
 
X

Да помогнем на украинските деца!