Работодателите поискаха оставката на енергийния министър и готвят протест

OFFNews Последна промяна на 05 февруари 2018 в 16:16 2715 2

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настояват за оставка на енергийния министър Теменужка Петкова. Те организират и протест на 28 февруари срещу "безобразията в енергетиката".

Според организациите Теменужка Петкова не е способна да управлява добре сектора, да се справи с проблемите му и да направи реформи. Те са силно недоволни от думите и, че държавата не може да влияе на свободния пазар на електроенергия, което според тях е "неистина".

Работодателите се позовават на интервю на министъра пред БНТМ:

"На 2 февруари 2018 г., министърът на енергетиката Теменужка Петкова си позволи в ефира на Българската национална телевизия да изрече серия от неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм. В интервюто си пред БНТ министър Петкова говори за „свободен“ пазар на електроенергия, върху който държавата не можела да влияе, удобно пропускайки факта, че на същия този „свободен“ пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата."

Организациите наричат думите на Петкова "нагло поведение" и дори заявиха готовност за протест:

"Това поведение още веднъж доказва правилността на решението ни да откажем участие в поредната безплодна среща с министъра на енергетиката, да сезираме Комисията за защита на конкуренцията във връзка с цените на електроенергията, както и да организираме мащабен протест срещу безобразията в енергетиката, който ще се проведе на 28 февруари т.г., от 11.00 часа", пишат организациите в свое съобщение до медиите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

05.02 2018 в 16:28

Да спрем "работодателския рекет"! Не може няколко едри олигарси като господин Велев и господин Гела да се опитват да влияят на държавата да ги подкрепи със субсидии за пореден път. Искаха свободен пазар - имат свободен пазар. Вероятно планират да изведат на улицата подопечните си роби без да им плащат извънредно. Добре би било да се сезира Инспекцията по труда за тази им инициатива.