Quantcast

Сол и консерванти провокират автоимунните заболявания, куркумата и лютите чушки ги забавят

OFFNews Последна промяна на 16 април 2019 в 14:53 2421 1

Най-актуалната информация в областта на съвременната имунология беше представена по време на осмата Международна работна среща “Автоимунитет през 2019: „Добрите и лошите новини” от 10 до 12 април в Плевен.

Организатори на събитието бяха Центърът по репродуктивно здраве - Медицински университет, Плевен; Медицински център "Клиничен институт по репродуктивна медицина" Плевен; Лабораторията по клинична имунология УМБАЛ "Св. Иван Рилски" - Медицински университет София; Българска асоциация по клинична имунология.

Автоимунитетът засяга между 5-8 % от хората и води до трайни хронични увреждания на човешкото здраве. Поради това идеята на проведената среща беше да се разгледат всички фактори, свързани с тези заболявания, и докъде са нещата на този етап. Участваха имунолози от центрове в цялата страна, както и ревматолози и ендокринолози. Гости на конференцията бяха и специалисти от Израел и Норвегия. УМБАЛ "Св. Иван Рилски" беше представена чрез специалистите от Лабораторията по клинична имунология: проф. Доброслав Кюркчиев, д-р Екатерина Иванова- Тодорова, Калина Тумангелова-Юзеир, д-р Екатерина Красимирова, Калина Белемезова, д-р Георги Василев (отличен с втора награда, присъдена от изцяло чуждестранно жури).

Проф. Йехуда Шойнфелд, един от най-големите световни специалисти в областта на автоимунитета, представи всички известни и актуално изследвани фактори на околната среда, които могат да доведат до развитие на автоимунитет при генетично предразположени хора. Към тях принадлежат: вредни вещества от околната среда, както и някои инфекции (Ебщайн-Бар вирус, Цитомегаловирус, Хламидии, Клебсиела, Серация, Новосфингобиум ароматицивуранс, Порфиромонас гингивалис, Протеус мирабилис). Прекомерното излагане на слънце при хора, предразположени или вече развили симптомите на системен лупус, синдром на Сьогрен и дерматомиозит, също могат да доведат до обостряне на заболяванията. Сред „виновниците“ за автоимунитета са и женските полови хормони естрогени, които се съдържат в контрацептивнте хапчета. Проф. Шойнфелд обърна специално внимание на храни и напитки, стимулиращи автоимунния процес (сол, консерванти), както и храни и напитки с предпазващо и облекчаващо симптомите действие (куркума, люти чушки, кафе, "средиземноморска диета").

В сесията „Терапия на автоимунните заболявания” доц. д-р Емилияна Конова представи опита на Клиничния институт по репродуктивна медицина в град Плевен по отношение на терапията с интравенозни имуноглобулини при ин витро процедури.

В сесията "Хранене, лекарства и автоимунитет" дългогодишният експерт в сферата - д-р Бат Порат акцентира върху ролята на канабиса като имуномодулиращо средство.

Представянията на екипа имунолози от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски” бяха в областта на имунодиагностиката, стволовите клетки и хранителния интолеранс. По отношение на имунодиагностиката проф. Кюркчиев обърна внимание върху множество състояния, където се срещат антинуклеарни автоантитела, без да е наличен автоимунитет – злокачествени заболявания, инфекции, лекарства, като акцентира върху внимателното използване на антинуклеарните антитела в диагностиката. Калина Тумангелова-Юзеир представи различните видове методи и тяхната информативност при изследване на антинуклеарните антитела. Д-р Екатерина Красимирова разгледа подробно съвремената имунологична диагностика при системната склероза, като очерта необходимостта и смисъла от нейното извършване в пълен обем.

Проф. Кюркчиев, на базата на собствен опит, разгледа потенциалното използване на стволови клетки за лечение за автоимунни заболявания. Д-р Георги Василев показа току-що публикувани в Англия резултати на екипа, съвместно с клиниката по ревматология на УМБАЛ "Св. Иван Рилкски", за приложение на стволови клетки върху имунни клетки на пациенти с ревматоиден артрит.

Д-р Иванова-Тодорова разясни границите между «алергия», «автоимунитет» и «интолеранс» и представи собствени резултати от изследване на хранителен интолеранс при пациенти с автоимунни заболявания.

Последната сесия беше "Пациенти и лекари", модерирана от г-жа Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България и от г-жа Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб”. В тази сесия участваха също психолог и юрист, като се обърна внимание на проблемите и потребностите на пациентите, свързани с имунологичната диагностика при автоимунните заболявания, както и възможностите за оптимизация в общуването между лекари и пациенти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

1

Hissarion

16.04 2019 в 15:04

Добре де, ами за евроизборите всички като са консерванти, за кого да гласуваме тогава?