МУ София награди най-успешните научни разработки

OFFNews 11 ноември 2021 в 15:55 1840 0

Снимка МУ София

С тържествена церемония днес бяха връчени наградите „SIGNUM LAUDIS PRO SCIENTIAE MERITIS” за най-успешна научна разработка, финансирана от Медицински университет – София чрез конкурсите „Грант’2018” и „Грант’2019” и грамоти за най-успешна научна разработка на докторанти, финансирана също от университета, чрез конкурсите „Млад изследовател’2018” и „Млад изследовател’2019”.

Гости на събитието бяха деканите и директорите на звената на МУ-София, а събитието се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

 „Изключително съм радостен и благодарен, че в месеца на будителството, ноември, отново се събираме, за да отличим за постиженията им изявени и млади учени от Медицински университет-София. Ще използвам един цитат на Хипократ: „Има две неща: наука и предубеденост. Науката създава познание, а предубедеността – невежество.“ Наша е задачата да поставим фокуса върху значимостта на науката за решаване на големите проблеми на съвремието. И най-вече, да продължаваме да работим и да привличаме общественото внимание върху свършеното, за да намалим предубежденията към нашата работа.”, каза в приветственото си слово ректорът акад. проф. Лъчезар Трайков.

Проф. Валентина Петкова представи процедурата по оценяване за връчване на награди “Signum laudis pro scientiae meritis” и разясни как се осъществява номинирането и как се излъчват призьорите, въз основа на критериите за оценка на Съвета по медицинска наука.

Първият награден проект в област "Медицина", медико-биологична научна област на проекта, е за научен колектив с водещ изследовател проф. д-р Людмила Боянова, дмн – МФ, Катедра по медицинска микробиология, от конкурс „Грант-2019”. 

В областта "Медицина", медико-клинична научна област на проекта, от конкурс „Грант-2018”, награда получи колективът с ръководител проф. д-р Цветалина Танкова, дмн от МФ, Катедра по ендокринология.

За конкурс „Грант-2019” в област "Дентална медицина", наградения проект е на доц. д-р Лилия Дойчинова, дм и нейния колектив от Факултета по дентална медицина, Катедра по детска дентална медицина.

Четвъртият награден проект в област "Фармация", наградата е за доц. Лили Пейкова, дф – Фармацевтичен факултет, Катедра по фармацевтична химия от конкурс „Грант-2018”.

Първият награден докторантски проект в област "Медицина", медико-биологична научна област на проекта, който бе възнаграден е на маг. вирусолог Емилия Николова. Тя е редовен докторант в Медицински факултет, Катедра по медицинска химия и биохимия (по време на реализиране на изследователския проект), с научни ръководители акад. проф. д-р Ваньо Митев, дм, дбн и проф. Албена Тодорова-Георгиева, дбн, от конкурс „Млад изследовател-2019”.

В област "Медицина", медико-клинична научна област на проекта, награда получи д-р Ани Тодорова, редовен докторант в Медицински факултет, Катедра по ендокринология, Клиника по диабетология, УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев” ЕАД (по време на реализиране на изследователския проект). Неин научен ръководител е проф. д-р Цветалина Танкова, дмн, а проектът е от конкурс „Млад изследовател-2018”.

В област "Фармация", проектът от конкурс „Млад изследовател-2019” който получи награда е на маг. фарм. Виктория Илиева, редовен докторант във Фармацевтичен факултет, Катедра по фармакология, фармакотерапия и токсикология (по време на реализиране на изследователския проект). Нейни научни ръководители са доц. Магдалена Кондева-Бурдина, дф и проф. Цвета Георгиева, дм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!