ВАС отказа да гледа жалбата на Николай Денков и ПП-ДБ срещу ЦИК за билбордовете с Пеевски и Борисов

Даниела Добрева 31 май 2024 в 18:46 4495 6

Билбордовете, които стигнаха до ВАС.

Снимка ПП-ДБ

ВАС остави без разглеждане жалбата на Николай Денков и ПП-ДБ.

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на бившия премиер и кандидат за депутат Николай Денков и Коалиция "Продължаваме промяната–Демократична България" срещу решението на Централната избирателна комисия, с което ЦИК установи нарушение на изборния закон заради билбордовете с ликовете на Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски.

В билбордовете се пита кой трябва да бъде избран за премиер между Денков и Бойко Борисов и Делян Пеевски.

ЦИК взе решение билбордовете да бъдат незабавно премахнати, а Денков - санкциониран, като глобата може да стигне до 5000 лв. 

Денков и ПП-ДБ обжалваха решението пред ВАС.

Председателят на ЦИК е оправомощен да състави акт за нарушение на Николай Денков като кандидат за народен представител от ПП-ДБ на вота на 9 юни, постанови ВАС.

Върховните магистрати отхвърлят и тази част от жалбата на Денков и коалицията, с която се възлага на областните управители на София и Пловдив да се махнат билбордовете на територията на двата града.

Съдебният състав приема, че въпросното решение на ЦИК не подлежи на обжалване по реда на Административно-процесуалния кодекс, тъй като е установено нарушение на забраната по чл.183, ал.4 от Изборния кодекс и председателят на ЦИК е оправомощен да състави акт за установеното нарушение. Решението на ЦИК представлява част от процедурата по налагане на административно наказание на лице, допуснало нарушение в хода на изборния процес.

"Характерът и съдържанието на тези разпоредителни части на оспореното решение съставляват акт, поставящ начало на процедурата по налагане на административно наказание. По силата на чл. 498 от ИК установяването на нарушенията, съставянето на актовете, издаването и обжалването на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания. Специалната норма на чл. 498 от ИК изключва приложението на общата разпоредба на чл. 58, ал. 1 от ИК за обжалваемост на решенията на ЦИК", обясняват върховните съдии.

Премахването на спорните билбордове, поставени от ПП-ДБ на столичния бул. "България" и на ул. "Сава Муткуров" в Пловдив е разпоредено на основание на два чела от Изборния кодекс, които забраняват използването на агитационни материали в ущърб на добрите нрави. Съдът не споделя становището на жалбоподателите, тълкуващи изискването за съответствие с добрите нрави при прилагане на ЗЗД и договорното право, тъй като не са относими към политическите и обществените отношения.

Включването на снимков материал на лица, без изричното им съгласие за това, представляващи политически партии и коалиции, представлява нарушение на добрите нрави, защото се използват в предизборната агитация в своя подкрепа.

Именно това оспорват Денков и ПП-ДБ, тъй като според тях може да се приеме, че от агитацията печелят всички.

"Поначало моралните принципи и норми, установени в обществото, не са предмет на правно регулиране. Ето защо обичайно нормативните актове не ги дефинират, а директно препращат към тях. Нито Конституцията, нито отделните закони формулират определение за "добрите нрави", тъй като това е понятие на морала и етиката, установени в обществото, но въздигнати в правна норма тяхното спазване се санкционира в определени хипотези, какъвто е настоящият случай", изтъкват от ВАС.

И допълват, че в понятието "добрите нрави" попадат тези правила и норми, които бранят принципи и ценности, чието зачитане е в интерес на обществените отношения като цяло. Именно нарушаването на тези принципи и ценности ЦИК вярно е преценила, че е осъществено чрез използването на фотографски изображения на политически лидери на други политически формации, участващи на процесните избори, без тяхното знание и съгласие, което се включва в обхвата на понятието накърняване на добрите нрави по смисъла на чл.183, ал. 4, изречение първо от ИК. 

Решението е окончателно.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    405

    6

    Telluris Malus

    01.06 2024 в 10:13

    Жалко. Беше толкова откровено. Гласуваш за единия, получаваш и тримата. Както си беше, така и ще си продължава.

    318

    5

    Valioka

    01.06 2024 в 08:12

    Едно не мога да отрека на "браво"-то: неговият изказ в коментара му, далеч надхвърля като структура и даже възпитание дори най-селектираните изказвания на неговия лидер, чиито умотворения са толкова далеч от нормите на първите седем, колкото далеч е земята от небето... Говорим обаче само за изказа му като чиста граматика.

    2550

    4

    alfakentavur

    31.05 2024 в 23:23

    Това същият ВАС ли е, който отказа да се събере в събота, защото "не бил в работно време", за да отмени скандалното решение на ЦИК за спиране на машинното гласуване? И го отмени в понеделник след изборите в неделя.

    -1845

    3

    ob1

    31.05 2024 в 22:17

    брависимо, какво точно лошо има в портретни снимки? Кои "добри норми" от първите седем са нарушени? Пък точно фенче на еднокнижника да се тръшка за възпитание...

    Всъщност ПП-ДБ могат да сложат от дясната страна на билборда оная карикатура с прасето-футболист и тиквата в краката му. Ще е интересно дали двамцата ще се разпознаят и обидят :)

    628

    2

    user4eto

    31.05 2024 в 21:46

    ЦИК вижда нарушение по оплакване на тиквун, щото се чувства настъпан по вратовръзката. И макар да няма нарушение, налагат глоба.
    ВАС отказва да разглежда обжалване.
    Даже и смокинови листи нямат.
    Трябва някой да е малоумен за да не разбере, че и цик и вас, имат вкус на бойков з*дник в устата.

    -393

    1

    br.bravo

    31.05 2024 в 19:59

    Ами правилно "добрите норми" са първите 7, и никой съд, дори и ВАС, не мже да ги даде на ППДБ!
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх