ПП-ДБ и Денков обжалват решението на ЦИК за билборда с Борисов и Пеевски

Рени Петрова 29 май 2024 в 18:50 3775 6

билбордът

Снимка пп-дб

билбордът

"Продължаваме промяната - Демократична България" и бившият премиер и кандидат за депутат Николай Денков обжалват пред Върховния административен съд решението на Централната избирателна комисия, с което ЦИК установи нарушение на изборния закон заради билборда с ликовете на Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски. 

В билборда се пита кой трябва да бъде избран за премиер между Денков и Бойко Борков и Делян Пеевски.

ЦИК взе решенвие билбордовете да бъдат незабавно премахнати, а Денков - санкциониран, като глобата може да стигне до 5000 лева. 

Административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов подаде жалба в ЦИК, спорес която билбордът "представлява призив за гласуване в подкрепа на кандидата на партията или коалицията от чието име се разпространява агитационния материал, съответно за неподкрепа за другите кандидати". Същото заяви днес в защита на решението и говорителката и член на ЦИК Росица Матева в отговор на журналистически въпрос по време на редовния си брифинг.

Денков от своя страна обяви, че не е запознат с билборда и няма пряко отношение към поставянето му.

"В цитираната норма от Изборния кодекс е записано: "Забранява се използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.". Но в решението не става ясно как са засегнати добрите нрави с посоченото съдържание на агитационния материал", пишат от ПП-Дб. 

Жалбоподатели са както ПП-ДБ, така и самият Денков. 

"Посланието на билборда би могло да бъде разтълкувано в полза на всеки един от тримата кандидати на билборда, тъй като не съдържа в себе си отговор на поставения въпрос. Само по себе си поставянето на снимки на двама други кандидати в агитационен материал не е нарушение на закона, ако другите кандидати не са посочени или отъждествени с негативни послания. Такива в този случай отсъстват", смятат още от коалицията. 

Според ПП решението е незаконосъобразно, тъй като не са посочени мотиви.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1017

  7

  IvoIvo

  30.05 2024 в 12:01

  Ум'рат да се занимават с глупости обаче...

  585

  6

  Stoyancho

  30.05 2024 в 11:34

  имат харчат, ама да не крадат само щеше да бъде супер

  11882

  5

  leomesi

  30.05 2024 в 10:25

  Няма кво да обжалват, решението си е в реда на нещата

  875

  3

  Constanza

  29.05 2024 в 21:08

  Въпросният плакат може дори да бъде използван за повишаване на избирателната активност - на всички. Но ми се струва, че ако зависеше от ЦИК, снимки на акад. Денков нямаше да има дори на профила му във Фейсбук.

  900

  2

  нещото

  29.05 2024 в 20:23

  Да не се окаже.че тази подлога на ГЕРБ е и бившш агент на ДС ???!!!!

  22553

  1

  dolivo

  29.05 2024 в 19:25

  ЦИК са подлоги на ГЕРБ
   
  X

  Можеше ли да спасим убитата Силвия?