Гешев: Времето е рай за престъпността

OFFNews 09 април 2022 в 20:20 2417 3

"Времето е рай за престъпността", заяви в предаването "Офанзива" на Нова нюз главният прокурор Иван Гешев.

С това си изказване той упрекна правителството, което заради "атаките срещу прокуратурата" (закриването на спецправосъдието и критиките към прокуратурата) създало условия, в които се "връщаме към нива на престъпност от началото на 90-те".

В този смисъл той коментира и отправена заплаха срещу прокурора от Специализираната прокуратура Ангел Кънев преди дни. В кабинета му преди дни беше открит плик с патрон и бележки с изрезки от вестници.

Гешев допълни, че за тази ситуация довело отпадането на механизма а сътрудничество и проверка на Европейската комисия.

Арестът на Борисов, неслучилият се разпит на Божков и политическите чадъри

Гешев заяви, че не е имало неотложност при арестите на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на лидера на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Той повтори тезата на СГП, че арестите са извършени от некомпетентен орган.

Той повтори и още една теза на прокуратурата - че свидетели не можело да се разпитват чрез видеоконферентна връзка. Това е една от основните опорки за неслучващия се вече 2 г. разпит на Васил Божков, който обвинява в рекет Борисов, Горанов и Арнаудова.

"Той може да бъде разпитан като свидетел, но в случай, че има съответни спогодби с приемащата държава или на принципа на взаимност", каза той и допълни, че ОАЕ нямали такава практика с ЕС.

"По принцип корупцията е в действащата власт, винаги е така, при бившите управляващи корупция може да има към момента, когато са били управляващи. Посочих конкретни примери, за пръв път в новата българска история са повдигнати обвинения и са съдени действащи към онзи момент министър, заместник-министър и висши длъжностни лица."

С тези думи той "коментира" критиките, че прокуратурата е разпънала политически чадър над бившите управляващи. Гешев заяви, че отдавна спрял да отговаря на "политическата пропаганда" на вътрешния министър Бойко Рашков за сложените на трупчета разследвания.

Казусът "Жоси"

Главният прокурор отново коментира казуса "Жоси". 

"Баща ми не е придобил дялове във фирма "Жоси", единственото вярно в обвиненията е името на баща ми", заяви той и допълни, че баща му щял да придобие два дяла за 100 лв. от дружеството, но не ги е придобил.

Гешев бил независим, ръководела го само жена му

"Единственият човек, който ме ръководи, е жена ми. Свободата и независимостта не са законодателен проблем", декларира той и отрече обвиненията в зависимости. 

Гешев коментира и идеята за независим съдия, който да го разледва. Разработването на този механизъм е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост, който вече е одобрен от Европейската комисия.

"Това противоречи на Конституцията. Целта е пак да се отстрани персоната главен прокурор. За да се случи това нещо, трябва Велико народно събрание", каза той.

Той коментира и нахлуването в президентството пред 2020 г., което беше първопричината за летните протести преди две години. Едно от двете искания на протеста бе оставката на Иван Гешев.

Според него цялата акция била извършена при "пълно спазване на закона". Сравнявайки ареста на Борисов и акцията в Президентството, според него "едното е напълно законно, макар и да изглежда непремерено, а от другата страна е нещо напълно незаконно и непремерено".

Съдебната реформа била само лозунг

Той отново заяви, че закриването на спецсъдилищата не е реформа, от каквато се интересували само 4-7% от българските граждани.

"Българските политици не се интересуват от съдебна реформа. Под лозунга „Съдебна реформа” разбират овладяване на прокуратурата и персонална смяна на главния прокурор. Надявам се не с нелегитимни цели."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

4

офф бее

10.04 2022 в 00:56

А ти си АД за държавността! ОСТАВКА!

12073

2

IvanofRumen

09.04 2022 в 21:20

И защо е рай за престъпността, а каскет? Защото си на място, на което си сложен, за да си бухалка, чадър на мафията. И този като шефа си е голям гьонсурат.
 
X

Да помогнем на украинските деца!