Герман Костин остава в ареста

Владислава Тричкова 21 май 2015 в 12:52 4586 1

Задържаният за убийството на детето в куфара Герман Костин остава в ареста. Това реши днес съдебният състав от Софийски апелативен съд (САС).

Преди седмица Софийски градски съд (СГС) постанови на Костин най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Днес адвокатът на руснака Капка Гиргинова обжалва това решение. Пред съда тя заяви, че според нея няма достатъчно доказателства, които да показват, че именно Герман Костин е убиецът на 5-годишния Никита Леонтиев. 

"Считам, че първоинстанционният съд има сериозни доказателствени пропуски", коментира Гиргинова. Според нея  СГС не е обсъдил наличните експертизи от том 3 (по делото има общо 10 тома), които дават яснота относно причините за настъпването на смъртта на детето. 

По думите на защитата има два основни въпроса, на които трябва да се търсят отговори: Кога е настъпила смъртта и кога трупът е попаднал във водата? В петорната експертиза, назначена спешно няколко дни след доброволното идване на Герман Костин в България на 18 април - още един факт, който отбеляза Гиргинова, дава отговор само на втория въпрос. "Експертизата показва какво е поведението на труп във вода, а не кога е причинена смъртта".

Според експертизата Никита не е починал при удавяне, следователно първо е бил убит, а след това, най-вероятно целенасочено, тялото му е било хвърлено във водата. Твърденията на Гиргинова са, че детето е престояло във водата около 4-5 денонощия, това показва и експертизата, според която по тялото на детето са намерени симптоми на т.нар мацерация. Мацерацията е размекване на тъканите, набъбване и удебеляване на някои части на тялото. Според вещите лица този процес започва 1-2 дни след попадането на тялото във водата и продължава 30-60 дни. Снимките и огледа на тялото на Никита показват, че въпреки набъбналите и удебелени ходила и длани, детето не е престояло дълго във водата. 

Едно от основните доказателства, които СГС взе предвид, когато наложи на Костин мярката за неотклонение е, че GSM клетки и записи от камери са го засекли в района на Пасарел и в Приморско, където бе убита и майката на детето. Днес адвоката на обвиняемия подчерта, че  по делото е приложена само една разпечатка от мобилния оператор, внесена от нея и подсъдимия и по никакъв начин не уличава Костин. 

Според Гиргинова фактът, че по кърпата, с която е било увито тялото на детето, е намерено ДНК от Костин не би трябвало да се разглежда като доказателство, тъй като Никита и майка му са живели в апартамент, обитаван и от подсъдимия, което означава, че е съвсем нормално хората да са докосвали или използвали общи неща, допълва адвоката. Така, че нито ДНК-то по кърпата, нито намереното ДНК от майката на Никита по една от самобръсначките в банята на обвиняемия дават някаква светлина, допълва защитата.  

Капка Гиргинова помоли апелативните съдии да отменят най-тежката мярка за неотклонение като подчерта, че Костин е тук по собствено желание, съдействал е по всякакъв начин на всички органи на разследването и ще продължава да го прави. 

Прокуратурата поиска от съда да остави в ареста Костин, тъй като според прокурора СГС е постановил, че събраните до момента доказателства са достатъчни, за да се смята, че именно Костин е извършил деянието.

След кратко съвещание апелативните съдии решиха да оставят руснака в ареста, тъй като според тях са налице достатъчно доказателства, че Костин е съпричастен към убийството и че на 10 февруари между 13:00 часа и 18:20 часа на неизвестно място в София умишлено е умъртвил детето. 

Съдиите посочиха и че Костин има множество адреси и документи за самоличност, поради което не може да се приеме със сигурност, че лицето ще се укрие, но възможността е по-голяма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови