‘’За нас е чест“. Полският доброволчески корпус е участвал с руски наемници в мисия в Белгородска област

Легионът Свобода на Русия е взел пленници, предлага да ги върне на лична среща с губернатора Вячеслав Гладков

OFFNews 04 юни 2023 в 15:22 6350 3

Снимка Полски доброволчески корпус

Полският доброволчески корпус от наемници, който се сражава в състава на украинските въоръжени сили, официално потвърди участието си в операция в Белгородска област. Там корпусът е изпълнил мисия съвместно с руски наемници, съобщи в неделя Polsat News. "За нас е чест", коментират доброволците.

Репортаж от влизането на територията на руската федерация на наемниците се появи в официалния канал на Полския доброволчески корпус в Телеграм.

По-рано, на 22 май, по време на първите сигнали за навлизането на наемници от легиона "Свобода на Русия" в Белгородска област, в същия канал се появи кратко съобщение, което информираше за ситуацията. „Всички ни задават един въпрос, участвали ли сме в операцията в Белгородска област ... Отговорът е недвусмислен, разбира се, да! “ – казват от корпуса в последния запис.

„Полският доброволчески корпус взе участие в бойната задача заедно с руския доброволчески корпус. Свързват ни не само връзките на братството по оръжие, но и лично приятелство и другарство “ – казват още наемниците.

„Първата щурмова група на Корпуса влезе в действие . Всички се завърнаха живи и здрави от мисията. Поставената задача беше изпълнена успешно. Можем да посочим, че първи, заедно с една от бойните групи на РДК, достигнахме целта “ – подчертават бойците.

Полският доброволчески корпус е първото подразделение в рамките на ВСУ, съставено изключително от поляци . Формирането му беше обявено през февруари, а първата информация за ученията се появи месец по-късно. Поляците от корпуса участват и в задачи в Запорожкото и Бахмутското направление, както и в операции съвместно със силите на Руското опълчение и легиона „Свобода на Русия. Съобщението поставя в деликатно положение властите във Варшава. След като първоначално полски медии съобщиха за изявлението на полския корпус, впоследствие новината беше изтрита. А руските доброволци, партньори на наемниците излязоха със специално обяснение, че поляците не за първи ден се бият рамо до рамо с тях, но действат само на територията на Украйна и работата им се заключава в конвой на пленници и охрана.

Държавният секретар в кабинета на полския министър-председател по въпросите на сигурността на информационното пространство Станислав Жарин също коментира публикациите в профила си в Туитър.

"Описваният в медиите Полски Доброволчески Корпус по никакъв начин не е свързан с Въоръжените сили на Република Полша и с никаква институция на Република Полша. Действията на полските доброволци, подкрепящи Украйна в борбата и срещу Русия не бива да се идентифицират с властите на Република Полша", поясни Жарин.

Междувременно ситуацията в приграничната Белгородска област на Русия продължава да бъде напрегната. Три пожара избухнаха в руския град Шебекино, в Белгородска област, след нов обстрел от страна на Украйна - в района на пазара, в частен имот и в района на зърнен склад. Това съобщи в канала си в Телеграм губернаторът на областта Вячеслав Гладков, цитиран от ТАСС. "Шебекинският окръг е под обстрел. Според предварителни данни няма пострадали. Въоръжените сили на Украйна обстрелват търговските площи на пазара в центъра на град Шебекино. От пряко попадение на снаряди има три пожара: в района на пазара, в частен имот и в района на зърнения склад", написа Гладков.

По думите му село Муром също се намира под обстрел. Там има пряко попадение в празна частна къща, чиито собственици по-рано са напуснали селото. В Нова Таволжанка снаряд е повредил покрива на четириетажна сграда, чиито жители също са я напуснали. Повредени са местният културен дом и централния площад.

"Спасителните служби работят на терен", допълни Гладков, цитиран от Ройтерс.

Ройтерс съобщава, че не може да потвърди тази информация от независими източници.

БТА предава, с позоваване на Ройтерс, че група проукраински руски бойци е заявила в неделя за пленяването на двама руски войници в хода на боевете в руската Белгородска област и е предложила да ги размени на лична среща с губернатора на областта Вячеслав Гладков. Съвместно изявление на групите "Легион "Свобода на Русия" и "Руски доброволчески корпус" по този повод е публикувано в "Телеграм".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

05.06 2023 в 10:32

Шебеците в Шебекинския окръг са под обстрел, а поляците стрелят сватбарски по всичко, което им хареса: я сграда на ФСО, я сградата на местния Военкомат, пълно забавление и последваща гавра по елекронните медии! Просто прелестно...

7925

2

Trabajo

04.06 2023 в 17:51

Менте новина.

12407

1

Bad Horse

04.06 2023 в 16:32

това лято ще е горещо...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки