Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Правителството на Меркел прикрило измамата на Volkswagen

OFFNews 24 септември 2015 в 12:26 8682 9

Ангела Меркел

Германското правителство знаело за екоизмамата на Volkswagen от месеци, но не е реагирало, съобщи The Telegraph. 

В писмен отговор на въпрос за автомобилната индустрия от 28 юли транспортният министър Александер Добринт обяснява: „Федералното правителство знае за устройствата за системите за пречистване“.

Преди дни американската Агенция за опазване на околната среда разкри, че в автомобили "Фолксваген" и "Ауди" е бил инсталиран софтуер, който прикрива истинските нива на емисиите на азотните оксиди. Механизмът му на действие ограничава работата на системите за пречистване, като активира пълната им мощност само при проверка, която трябва да установи дали се спазват изискванията за опазване на околната среда. Подобно устройство е открито при автомобили "Фолксваген" и "Ауди", произведени между 2009 и 2015 г. - приблизително общо 11 млн. коли по света.

В отговора на транспортния министър на въпрос на Зелените действително не се споменава Volkswagen, но въпросът на депутатите намеква за концерна.

„Правителството ни каза през юли, че знае за този софтуер, който е бил използван в САЩ. Ясно е, че са знаели за широката му употреба“, коментира зам.-председателят на Зелените Оливер Крисчер.

Скандалът с Volkswagen е резултат от политика, в която защитата на околната среда и потребителите няма значение и всяка измама се приема с намигване, допълва той.

Транспортният министър веднага отрече обвиненията на Зелените, като ги нарече „неверни и непочтени“.

В същото време The Guardian съобщи, че правителствата на Великобритания, Франция и Германия са лобирали пред ЕК за оставяне на вратичка при тестовете на автомобили, които ще увеличат действителните емисии на въглероден диоксид с 14% над представените. Британската медия допълва, че твърденията са на базата на документи, с които разполага.

Недопустимо е, че правителствата, които настояват ЕС да разследва екоизмамата на Volkswagen, задкулисно са лобирали за скриване на реалните нива на замърсяването с въглероден диоксид, коментира екозащитникът Грег Арчър.

До 2021 г. всички автомобили в ЕС трябва да отговарят на изискването за 95 грама въглероден диоксид на километър, което означава, че точното измерване на вредните емисии ще е от решаващо значение.

Вратичката в закона обаче не само увеличава количеството вредни емисии до 110 грама въглероден диоксид на километър, но увеличава и сметките за гориво на шофьорите с 140 евро на година.

В същото време Алиансът на автомобилните производители, базиран във Вашингтон, беше обвинен в скриването на данни, доказващи, че американските автомобили са по-малко безопасни от европейските, за да не се пречи на Трансатлантическото търговско споразумение (TTIP).

Алиансът е изготвил доклад, който обаче е бил оттеглен, въпреки че според проучването откритите факти могат да застрашат човешки животи, както в САЩ, така и в ЕС, ако одобрени в Щатите автомобили се продават в Европа и обратно.

Алиансът искал да използва откритието си, за да помогне на преговорите за TTIP с цел да се създадат еднакви регулации в ЕС и САЩ.

Експерти обаче обявили, че няма достатъчно анализи за стандартите за безопасност в САЩ и ЕС и затова на този етап би било безотговорно темата да се включи в TTIP.

Reuters пък пише, че дъщерната компания на Volkswagen в САЩ е предупредила за екоизмамата още през април. Компанията е изпратила писма на собствениците на дизелови автомобили Audi и Volkswagen, с които ги предупреждава, че има проблем с устройството, измерващо нивата на вредните емисии. Собствениците трябвало да закарат колите си на ремонт, за да бъде поправен този проблем. 

Компанията предупреждава, че автомобилите им може да не издържат теста за количество вредни емисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews