Шефът на „Фолксваген" подаде официално оставка

ОFFNews 23 септември 2015 в 20:35 5048 16

Мартин Винтеркорн.

Изпълнителният директор на „Фолксваген" Мартин Винтеркорн подаде официално оставка заради скандала с измамата на тестовете за вредни емисии на коли на фирмата, предадоха световните медии.

Информацията за подаването на оставката му излезе по някои медии още вчера, но днес тя бе потвърдена от фирмата и от бившия директор. Винтеркорн поема лично отговорност за това, че в автомобили на компанията са намерени присбособления, които ограничават работата на системите за пречистване, карайки ги да работят с пълна мощност само при проверка на съответствието с изискванията за опазване на околната среда.

В следствие на това САЩ поиска фирмата да изтегли от пазара 482 000 автомобила "Фолксваген" и "Ауди", които са произведени между 2009 и 2015 г., както и да заплати глоба до 18 милиарда долара.

Самата измама засяга близо 11 милиона леки коли в световен мащаб.

По непотвърдена информация мястото на Мартин Винтеркорн ще бъде заето от директора на "Порше" - Матиас Мюлер.

Междувременно, Ангела Меркел призова "Фолксваген" да осигури "пълна прозрачност" около скандала с тестовете за замърсяване.

След разкриването на измамата преференциалните акции на компанията поевтиняха с 20% до 130,3 евро на акция, а обикновените акции – с 18,7% до 131,15 евро на акция.

Германското правителство нареди проверки на всички дизелови модели „Фолксваген” от независими експерти.

Концернът обяви, че спира до ново зареждане продажбата на 4-цилиндровите дизелови модели от марките "Фолксваген" и "Ауди" в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!