Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите в Тбилиси (снимки)

Скандалният закон за чуждестранните агенти извади на улицата хиляди грузинци, пострадаха десетки

OFFNews 08 март 2023 в 10:11 3223 3

Протестите

Снимка Getty Images

Протестите

Полицията в Тбилиси използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите срещу скандалния закон за чуждестранните агенти. Министерството на вътрешните работи съобщи, че митингът "е придобил насилствен характер".

На кадри, показани по грузинската телевизия, се вижда как тълпата блокира булевард "Руставели", а органите на реда използват водни струи срещу нея. Протестиращите носят грузински знамена и знамена на Европейския съюз.

Сблъсъците продължиха и през нощта, като по-късно полицията успя да изтласква демонстрантите от сградата на парламента, съобщи Би Би Си.

В изявление на грузинското МВР се казва, че има жертви и сред полицията, и сред протестиращите, като броят им не се уточнява. Задържани са неизвестен засега брой демонстранти. Според телевизия Mtavari те са десетки.

Грузинското вътрешно министерство съобщи, че протестът "е бил изпълнен с насилие, като протестиращите са се опитали да блокират един от входовете на парламента и са упражнили насилие върху служители на реда". Опозицията пък твърди, че демонстрацията е била мирна.

Размириците пред парламента започнаха заради скандалния проектозакон, подобен на руския закон за чуждестранните агенти, който мина на първо четене. Сега, според грузинските медии, в коридорите на парламента има "шумотевица и словесни пререкания". Депутати от опозицията настояват за среща с председателя на НС Шалва Папуашвили.

Проектозаконът, иницииран от членове на движението "Народна власт", предвижда създаването на регистър на "чуждестранните агенти". Става дума за организации с нестопанска цел и медии, които получават повече от 20% от годишните си приходи от чужбина. Това няма да засегне административни органи и спортни федерации.

Организациите, регистрирани като агенти, ще трябва да подават годишна финансова декларация. Опитът да се избегне регистрацията като "агент" или да не се подаде декларацията ще се наказва с глоба от 25 000 лари (около 9500 долара).

С цел идентифициране на "чуждестранните агенти" и проверка на спазването на изискванията на закона Министерството на правосъдието ще има право да извършва проверка, а длъжностното лице, упълномощено да я прави, ще може да получава необходимата информация, включително лични данни.

"Приемането на този закон ще повиши значително качеството на обществената информираност, което ще помогне на хората да вземат правилното решение", заяви депутатът Гурам Мачарашвили преди внасянето на проектозакона в парламента.

Той твърди, че законопроектът до голяма степен е копиран от американския закон FARA и е усъвършенстван, като са взети предвид "най-добрите практики" на демократичните държави.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили, който е на официално посещение в САЩ, подкрепи протестиращите с обръщение от Статуята на свободата в Ню Йорк.

"Още от първия ден казах, че ще наложа вето на този закон, и ще го направя! Не ме интересува дали ще бъде обсъждан член по член, не ме интересува дали ще е подобен на някакъв стар американски закон, който, както добре знаем, служи за съвсем други цели", каза Зурабишвили.

Правомощията на грузинския президент са силно ограничени и при всички случаи управляващата партия има достатъчно гласове в правителството, за да преодолее президентското вето.

Законопроектът може да бъде изменен по време на предстоящите парламентарни изслушвания, но според правозащитници и опозиционери не само приемането, но дори и обсъждането на подобна инициатива в парламента хвърля сянка върху официално обявения курс на Грузия към европейска интеграция, включително на конституционно ниво.

Посолството на САЩ в Тбилиси нарече днешния ден "черен ден за грузинската демокрация".

Сегашните ексцесии по улиците на грузинската столица бяха предшествани от грозни сцени и бой в парламента заради скандалния закон. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

3

ob1

08.03 2023 в 11:07

Копейкин да си помисли какво би станало с неговия проектозакон по тоя руZки тертип...

1042

2

danvan

08.03 2023 в 10:52

Както е тръгнало, Орките губят и Грузия.

Да поздравим вова за поредния му успех!

22548

1

dolivo

08.03 2023 в 10:16

черните дни в Грузия са почнали доста отдавна, с агентурата от Кремъл