Германия няма да даде ракети Таурус на Украйна

OFFNews 12 март 2024 в 10:37 2299 6

Олаф Шолц

Снимка БТА/АП

Олаф Шолц

Берлин няма да предостави на Киев крилати ракети "Таурус" - това потвърди германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от ДПА.

Поредният му коментар по темата идва след изказване на германската външна министърка Аналена Бербок, че е възможен вариант ракетите да бъдат дадени на Великобритания, а в замяна Лондон да изпрати на Украйна ракети "Сторм шадоу".

За подобна възможност намекна и британският първи дипломат Дейвид Камерън, според когото не е основателен страхът на Шолц, че предоставянето на ракети "Таурус" ще доведе до ескалация на конфликта.

Темата за ракетите, които имат обсег от 500 км стана актуална, след като руска медия публикува запис от разговор между германски военни. През май Киев призова Берлин да му изпрати "Таурус", но германските власти са против. На този фон - украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на фронта е значително по-добра сега, отколкото преди 2-3 месеца.

Politico: Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за ''Таурус'' и Кримския мост

По думите му въпреки изказването на френския президент Макрон, че не е изключено войски на НАТО да отидат в Украйна, засега това не е нужно. Той обаче поиска "технически персонал" за съвместното производство на самоходни артилерийски установки "Сезар" и за подготовката на украинските военни.

Междувременно ДПА цитира германския министър на отбраната Борис Писториус, който разкри, че командващият военновъздушните сили на страната също се е включил по незащитена линия в прехванатия от руското разузнаване разговор, предаде ДПА.

Аудиозаписът, на който висши германски офицери обсъждат възможността за изпращане на Украйна на ракети "Таурус" с по-голям обсег, бе публикуван на 1 март от главния редактор на руската държавна телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян. Случаят постави в неудобно положение съюзниците на Германия и предизвика държавен скандал в Берлин.

На 5 март Писториус каза, че един от военните се е включил в разговора чрез некриптирана връзка и именно тази "индивидуална грешка" е довела до изтичането на записа. Вчера германският министър на отбраната обаче разкри, че общо четирима офицери са допуснали подобен пропуск и сред тях е командващият ВВС Инго Герхарц.

Писториус разкритикува небрежността на тези германски военни, но уточни, че няма да ги отстрани.

Мощен натиск върху Шолц да даде Тауруси на ВСУ

"Не желая, и нека да изясня това още веднъж, да се хвана въдицата на (руския президент Владимир) Путин и да уволня най-добрите си офицери, независимо дали са направили грешка или не. Владимир Путин би очаквал точно това от нас", коментира германският министър на отбраната, след като участва в заседание на комисията по отбрана към Бундестага - долната камара на парламента.

Също вчера канцлерът Олаф Шолц, съпартиец на социалдемократа Писториус, потвърди позицията си да не бъдат доставяни ракети "Таурус" на Украйна, като се аргументира, че тяхното евентуално използване от украинските въоръжени сили не би могло да бъде контролирано без разполагането на германски войници на място.

В управляващата трипартийна коалиция обаче има разделение по въпроса, като министърката на външните работи Аналена Бербок, която е представител на "Зелените", например подкрепи изпращането на ракети с по-голям обсег на Киев.

Великобритания е готова да реши проблема с доставката на крилати ракети Таурус в Украйна

Представители на основната опозиционна сила в Германия - блокът Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз, също се обявиха за предоставяне на "Таурус" на Украйна.

Също вчера, на събитие по случай присъединяването на Швеция към НАТО, генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг защити снабдяването на Киев с ракети с голям обсег и похвали Франция и Великобритания, че вече са направили това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

kokoto

12.03 2024 в 13:15

ами като не ги дават, скоро ще ги ползват те

400

5

демотиватор

12.03 2024 в 12:43

Тази "новина" се преповтаря все по-често. Както преди с "Леопардите" и др.- което навежда по аналогия на оптимистични очаквания! (ジ)
А дори за смешния последен "аргумент" на Шолц има решение- да обучи англичани (или французи) и те да идат в Украйна да му обслужват/контролират целите на фишеците!

135

4

Far Rider

12.03 2024 в 11:41

Ето я великата Германия! Тресе се от страх, че дядя Вова ще им дърпа ушите. Все още се надяват Украйна да се провали и да се върнат времената на агента Меркел. Че, немската икономика съвсем я закъса!

14048

3

voododoll

12.03 2024 в 11:29

Да бе, и Ф16 няма да им дадете, и Леопарди няма да им дадете...

Това мишкуване и ние правим, знаем вече как работят триъгълните сделки. Не знам защо обаче едно време не са ви паднали топките от корема. Принципно ако там до една възраст не се случи, се прави оперативно. Явно родителите ви не са имали и те смелост.

Вместо да ги дадете открито, да кажете на Путлер в очите, че го чака съдбата на Хитлер, ако не престане с геноцида... вие се криете зад микуване и сделки под масата, тайно, да не чуе Путлер, и да привикат посланниците ви в Кремъл да пелтечат "ама ние такова, не даваме на Украйна нищо... няма как да знаем нашите партньори какво правят с това което им продаваме... ама то те, не ние..."


-1650

2

ob1

12.03 2024 в 11:21

Шолц е или продажник, или мухльо, а може би и двете.
Не знам обаче какъв е тоя фокус върху Таурус. Сторм шадоу имат над 500км обсег и отдавна могат да се изстрелват от самолетите, с които Украйна разполага и сега. Ми дайте от тях, бре...

345

1

Джендо Джедев

12.03 2024 в 11:18

Путлер харесва това!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика