За кабинета назначението на шеф на НСО в разрез със закона не е проблем

Юлиан Христов 17 септември 2014 в 15:30 5037 6

Ангел Антонов

Президентската администрация не е имала колебания дали да назначи приближения до зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов Ангел Антонов за шеф на Националната служба за охрана, въпреки че тогава е било ясно, че това се извършва в разрез със закона. Законът изисква званието на началника на службата за охрана, подчинена на президента, да е "генерал-майор", какъвто Антонов не е. Неговото звание е по-високо.

Това обаче изобщо не е разколебало решението на президентската администрация, стана ясно от днешния отговор на вицепремиера Екатерина Захариева на въпрос на репортер на OFFNews. Преди да заеме вицепремиерския пост в правителството на Георги Близнашки тя беше началник на кабинета на президента.

"Тогава сме считали, че след като званието му е по-високо, няма пречка", заяви Захариева. Според нея ситуацията била равносилна на това човек с 10 г. стаж да не може да заеме длъжност, за която се изисква 5 г.

Изискването кандидатът да е "генерал-майор" било "минимално", заяви Захариева. Такова било тълкуването в  президентството, твърди тя. "Тоест, за да назначиш някой с по-високо звание, не е нарушение на закона", заяви Екатерина Захариева.

Законът обаче е категоричен - в него не се говори за "минимални" и "максимални" изисквания.

Само и само назначеният преди 3 месеца Антонов да остане шеф на НСО, президентът ще промени свой указ и така изискванията за заемането на длъжността ще "паснат" на Антонов. Захариева неглижира скандала с обяснението, че "така или иначе сега се актуализират някои изисквания за различни позиции".

Ангел Антонов беше директор на "Криминална полиция" и "Национална полиция" по времето на Цветанов. Той се изкачи в йерархията на МВР, когато вицепремиер и вътрешен министър беше Цветан Цветанов. Той е сочен и за дясната му ръка. В края на миналата година министър Цветлин Йовчев отстрани Антонов от управлението на "Национална полиция", но Антонов не беше уволнен, нито пенсиониран, а остана на работа в системата.

За отстраняването му от високия пост се заговори още по време на февруарските протести, когато полицията допусна сблъсъци с протестиращи.

Антонов, който вече три месеца е началник на НСО в разрез със закона, отговаряше и за охраната на изборите.

Предложението за промяна на президентсткия указ, за да може Антонов да "пасне" на изискванията, дойде от служебното правителство.

Промяната в президентския указ идва след поредица от публикации на OFFNews, в които беше описана цялата процедура, по която бившият директор на „Национална полиция“ беше произведен от цивилен във второто по значение в армията звание и по този начин се превърна в един от най-значимите генерали в армията.

Гафът с назначението на Антонов беше признат с половин уста от президентската администрация още след назначаването му на поста. Въпреки че от президентството опровергаха всички твърдения, че законът е заобиколен, в съобщение на прессекретариата от 3 юни 2014 г. се казва, че единственият начин Антонов да „пасне“ на поста, е като бъде наказан дисциплинарно, т.е. - разжалван.

Според нормативните изисквания при назначението за определен пост на военна служба (каквато е и началникът на НСО, бел. ред.), ако кандидатът има по-високо звание от изискваното за длъжността, той трябва да бъде произведен в по-ниско звание. Единственото изключение, което може да бъде направено от това законово изискване, е за звания от сержантския състав. С други думи, офицер със звание, по-високо от изискващото се за съответния пост, не може да бъде назначен за него.

Случаят повтаря с обратен знак назначението на предходния началник на НСО - Тодор Коджейков. Тогава указът на президента от 2012 година беше променен в частта му за началника на службата като беше въведено изискването начело да има генерал-майор. Действащият по това време шеф на НСО Димитър Димитров носеше по-високото звание, което беше и причината той да подаде оставката си. Неговият пост беше зает от Коджейков, който като бригаден генерал формално отговаряше на критериите в президентския указ и на закона за отбраната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови