Шефът на НСО: Аз нося пагона, аз съм назначение

Юлиан Христов 16 юли 2014 в 16:25 4886 0

Ангел Антонов

Снимка OFFNews

Категорично съм професионалист и моето назначение не е политическо.

Така новоназначеният началник на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов коментира процедурата по произвеждането му в генерал-лейтенант и поставянето му начело на службата.

Както OFFNews писа, за да бъде „закован“ към изискванията за поста, Антонов беше произведен от цивилен в петия по значимост генерал във висшия офицерски състав по текстове от закона за отбраната, които са разписани за военно време. Антонов пое ръководството на НСО на 2 юни, като буквално за няколко часа от държавен служител в МВР се изкачи стремглаво във военната йерархия.

На въпрос на OFFNews смята ли, че има нередности в процедурата по назначението му, той коментира: „Не мога да смятам нищо. Аз съм назначение. Има хора, които назначават и не виждам някаква грешка в процедурата по моето назначение.“

Той даде пример с това, че е третият началник на НСО, след Румен Миланов и Димитър Владимиров, който идва от МВР и с това смята, че процедурата му е минала както и при тях.

На въпрос кой го е предложил за поста, той отговори: „Не мога да ви кажа. Разговарял съм с президента по този въпрос.“

За генералското си звание Антонов се позова на постановлението на Министерски съвет от 23 август 2012 година, според което на длъжността „главен комисар“ отговаря военното „генерал-лейтенант“. "С това постановление аз минавам в запаса", аргументира се Антонов.

"Не ми задавайте на мен тези въпроси. Да, аз нося пагона, аз съм назначение", каза още той. На въпрос дали се чувства равен с останалите военни Антонов отговори: "Разбира се, аз съм в такава функция към момента".

Според правилника за прилагане на закона за отбраната, по който работи и НСО, на лицата, които притежават военно звание по резерва, по-високо от изискващото се за длъжността (в случая за НСО се изисква по-ниско звание), се присвоява военното звание, изискващо се за длъжността по длъжностно разписание. Това означава, че най-малкото, което трябва да се случи с Антонов, е той да бъде разжалван с една степен – нещо, което обясниха и от президентската администрация.

В прессъобщение на президентството от 3 юни се казва, че: „когато вече има присъдено висше военно звание, което е по-високо от изискваното за началник на НСО, в случая „генерал-майор“, то няма правен механизъм за понижаване в звание. Единствената хипотеза съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), при която военнослужещ може да бъде понижен в звание, е при налагане на дисциплинарно наказание.“

Най-важното
Всички новини