НСО охранява политици извън властта и иска още пари

Юлиан Христов 12 септември 2014 в 18:03 4270 10

НСО

Снимка НСО

В разрез с правилника си Националната служба за охрана (НСО) пази политици, които към момента не заемат държавни постове. 

На отбелязването на 135-та годишнина на НСО в петък новоназначеният началник на държавните гардове Ангел Антонов обясни, че освен президента, вицепрезидента и премиера, в момента службата продължава да охранява лидери на политически партии, които към момента нямат държавнически функции - бившия премиер Пламен Орешарски, бившия председател на парламента Михал Миков, който е и лидер на БСП, Ахмед Доган, Лютви Местан, Сергей Станишев, Бойко Борисов

Това на практика означава, че към момента НСО охранява партийни лидери с обществени пари. 

Ангел Антонов обясни пред журналисти, че решението дали охраната на посочените лица да бъде продължена или не ще бъде преразгледано на 15 октомври или 10 дни след парламентарните избори, когато посочените лица вероятно вече биха имали статут на депутати. 

По този начин службата най-вероятно ще продължи охраната на посочените лица, към които се очаква да бъде присъединен и Делян Пеевски. По информация на OFFNews екипът от гардове за охрана на водача на две листи на ДПС вече е подготвен. Процедурата по подготовката започна в последните дни на кабинета "Орешарски", като е приключила със становище, че има заплаха за живота му и той трябва да бъде охраняван. 

"На първия етап е отказал такава охрана, но в момента има процедура, след която може би в скоро време и г-н Пеевски ще има такава охрана", обясни през юли началникът на НСО.

В петък стана ясно още, че въпреки раздутия бюджет на службата, който тази година най-високите си нива от няколко години насам, има недостиг на средства. Липсата на пари е около 1.3 млн. лв. Затова Антонов смята да поиска допълнително 1 млн. лв. от финансовото министерство, въпреки, че с правителствено постановление от 13 юни бяха отпуснати допълнително 4 млн. лв. на службата. По този начин бюджетът ѝ набъбна до 37 млн. лв. За сравнение през 2013 г. той беше 35 млн. лв., а през 2012 г. - 31 млн. лв. 

Антонов каза, че недостигът се дължи на "финансов дисбаланс", но не обясни дали са констатирани нарушения от предходното ръководство на службата.

Той каза също, че в подготвяните промени във все още неприетия закон за НСО е предвидена нова структура на службата, която ще остане военизирана. Към момента в НСО работят 1150 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!