Втори скандален министър поставя под въпрос кабинета

Александра Маркарян 29 май 2013 в 12:14 11070 6

Проф. Мариана Георгиева държи реч на митинг на ДПС на Демир баба теке
Проф. Мариана Георгиева държи реч на митинг на ДПС на Демир баба теке

Втори скандален министър поставя под въпрос съставянето на правителството на Пламен Орешарски, след като номинираният за министър на инвестиционното проектиране автор на "Дюнигейт" арх. Калин Тихолов бе спешно оттеглен след публикация на OFFNews.

Издигнатата за министър на младежта и спорта Мариана Георгиева - близка до Лютви Местан уволнена през 2010 г. служителка на образователното министерство, станала известна с корупционни скандали за незаконен прием и стикери за дипломи - взриви парламентарната дискусия.

Срещу кандидатурата ù избухнаха "Атака" и ГЕРБ. От парламентарната трибуна, пред очите на патриарха, президента, депутатите и цяла България Местан се защитаваше, нападаше и обиждаше остро и крайно емоционално. Единствено Коалиция за България успяха да се въздържат от въвличане в скандала.

Лидерът на най-голямата ПГ Бойко Борисов получи пръв думата и обяви ДПС и “Атака” за скачени съдове, защото регистрацията на лидера на националистите Волен Сидеров осигури кворума на заседанието. “С този си жест г-н Сидеров подкрепиминистърката на спорта, която на 3 май поиска в раничките на българските деца да има освен буквар, и на майчин език това, което е написано. Родопите никога не са се местили, майките винаги са били в България”, заяви Борисов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също се обяви срещу Георгиева заради изказването й в свещеното за мюсюлманите Демир баба теке за изучаването на турски в училище.

"Парламентарната група на "Атака" няма да подкрепи кабинета "Орешарски"... Имам критики към някои от министрите. Чух изказване на една от министърките, която говори за учебници на майчин език - тук тя ще се сблъска с нашия решителен отпор. В България официалният език е български и ще продължи да бъде български", заяви Сидеров.

На трибуната веднага изскочи Местан, който цитира Георгиева с думите:

"Аз като професор по езика искам да кажа, че ще работя за политиката на Движението за права и свободи, така че вашите деца, когато ходят на училище в чантата си заедно с учебника по български език да носят и учебника по майчин език."

“Какво престъпно има в това изречение? Това е европейски стандарт. Нима трябва да разпъваме на кръст който и да е български политик, който иска децата да учат майчиния си език? Срам и позор!”, викаше Местан.

Набиращият сила скандал избухна с пълна сила след изказването на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов срещу Георгиева и лобиращия за нея Местан.

"Всички знаем кои са кадровиците на новия кабинет – Сергей Станишев с Моника Йосифова, Делян Пеевски и Лютви Местан. Много е важно в спорта да има професор по синтаксис. Това ще помогне на олимпийците ни в следващия олимпийски цикъл. Ще бъдат много добре подготвени по синтаксис", иронично подхвърли Цветанов към Местан.

Лидерът на ДПС отново изскочи на трибуната и отвърна на Цветанов, визирайки и началника му Бойко Борисов:

"Г-н Цветанов, а Мишо Бирата беше ли подходящ за министър на спорта? Бизнесмен, отишъл си при странни обстоятелства след едни разговори.

Бил съм критичен към вашето управление, но не съм си позволявал да ви укоря, че в качеството си на физкултурник, сте се грижили за сигурността на страната или че пожарникар е министър-председател. И физкултурник може да бъде министър на вътрешните работи, стига да управлява компетентно, а не крадливо. Стига да се бори с престъпността, а не да я генерира. Не всички са приятели на Пашата, за да покрият критерия ви за работа в министерството на спорта", обърна се Местан към ГЕРБ и зам.-председателя на партията Цветан Цветанов.

Той понечи да слезе от трибуната, но в последния момент се върна и добави: "За малко да забравя. Още едно култово име - Митко Каратиста. Което е достатъчно компетентно да представлява България в ЧЕЗ."

Като министър скандалната Мариана Георгиева ще получи контрол над европарите за младеж, които се вземат от образователното министерство и се прехвърлят към спортното. Под нейна власт ще е и агенцията за закрила на детето, която досега беше към социалното министерство. Това бе обявено от Пламен Орешарски при поименното представяне на кабинета му тази сутрин в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови