Иван Данов сменя Тихолов като министър на инвестиционните проекти (видео)

Николаос Цитиридис 28 май 2013 в 09:17 5329 10

Иван Данов. Снимка УАСГ
Иван Данов. Снимка УАСГ

Иван Данов е новият избор на Пламен Орешарски за кандидат за министър на инвестиционните проекти. Данов бе посочен за член на проектокабинета, след като OFFNews  разкри, че Калин Тихолов е замесен в екоаферата "Дюнигейт" и е бил водач на листа на ДПС в Несебър на местните избори през 2007 г.

Кандидат-премиерът обяви новата кандидатура преди да влезе при президента Росен Плевнелиев, където трябва да приеме указа на държавния глава за съставяне на правителство. 

За Иван Данов Орешарски посочи, че е човек от академичните среди с богат практически опит.

Запитан не е ли предвидил подводните камъни в кандидатурата на Тихолов, Орешарски обясни, че се е срещнал лично с проектоминистрите, но в краткото време за съставяне на кабинета не е имал достъп до различни източници, за да проучи подробно всеки от тях. Той разчитал на тяхната дума по отношение на чистото им минало.

Орешарски се отчете на президента

При президента Росен Плевнелиев кандидатът за премиер отчете критериите, по които е съставил кабинета. Основният критерий при избора на министри и вицепремиери е професионалната експертиза, каза Орешарски. Той обясни, че смяната на Калин Тихолов за поста на министър по инвестиционното проектиране е продиктувана от търсения диалог с гражданското общество. Орешарски смята, че кабинетът трябва да се съобразява с обществените настроения и че оттеглянето на Тихолов от предлагания му пост сочело именно това. Кандидат-премиерът обаче е категоричен, че Тихолов е отличен професионалист и е убеден в качествата му. 

Появата на новото министерство на инвестиционното проектиране пък е аргументирана с подобряване усвояването на еврофондовете. Орешарски смята, че тази дейност трябва да бъде извадена от регионалното министерство, като по този начин се специализира в изготвянето на добри проекти, по европейските фондове.  

Подобряване на диалога с европартньорите пък е мотивът да има вицепремиер с ресори правосъдие и усвояване на еврофондове. 

„Благодаря за бързата реакция на президента. Аз ще направя всички усилия да установя един добър тон и добро взаимодействие между институциите”, каза Орешарски.

По-малко от час по-късно президентът Росен Плевнелиев подписа указа, с който предлага на парламента да гласува кандидатурата на Пламен Орешарски за премиер.

Цветлин Йовчев - реверанс към ГЕРБ?

Сергей Станишев и Пламен Орешарски категорично отрекоха назначаването на бившия съветник по сигурността в кабинета на Бойко Борисов и назначен като шеф на ДАНС от правителството на ГЕРБ Цветлин Йовчев за министър на вътрешните работи, да е компромисно решение и договорка с ГЕРБ. "Търся човек, който да свърши работа", така Орешарски коментира избора на Йовчев. Той е категоричен, че това не е жест към когото и да било. 

"В сравнение с предишния мандат - няма силов вицепремиер. За съжаление МВР в последните години беше силно партизирано. МВР трябва да бъде стожер на държавността, да бъде защитник на интересите на българските граждани, а не - в услугата на една или друга партия", каза по-рано в президентството лидера на БСП Сергей Станишев.

Цветлин Йовчев изненадващо напусна поста си на началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев. Преди близо два месеца чрез медиите той обяви, че причините се свързани с лични проекти, като по-късно беше лансирана версията, че той смята да се отдаде на научна кариера. Преди да оглави кабинета на държавния глава, Йовчев беше шеф на ДАНС, откъдето си тръгна след скандала "Тановгейт", при който в медиите изтекоха записи с премиера Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. От тях става ясно, че Борисов упражнява натиск за спиране на митническа проверка в пивоварната на бизнесмена Михаил Михов-Мишо Бирата.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!