Министър Данов делил един кабинет с арх. Тихолов

Александра Маркарян 28 май 2013 в 13:37 7593 15

Иван Данов. Снимка УАСГ
Иван Данов. Снимка УАСГ

Номинираният за министър на инвестиционните проекти проф. д-р арх. Иван Данов има е свързан с проф. д-р арх. Калин Тихолов, чиято номинация бе оттеглена от бъдещия премиер Пламен Орешарски след публикация на OFFNews.

В момента двамата работят кабинет до кабинет в Университета по архитектура, строителство и геодезия, в един факултет - архитектурния, а в един период дори са делили един кабинет, разказа източник на OFFNews от УАСГ.

Индиректна връзка между Тихолов и Данов излиза и при проверка в системата за фирмено разузнаване на Daxy.

Връзката е жената, от която скандалният Александър Кирев (бивш митничар, уволнен от агенция "Митници", взел по скандален начин диплома от УАСГ и печелещ милиони от европейски програми и български общини) има дете - Даниела Стефанова Запрянова.

Арх. Данов работи със Запрянова в "Геоарх-Терраарх-Аса-Проджект". И двамата са в управата на дружеството. Запрянова пък е колежка с Тихолов в "Консорциум за териториално устройство, градоустройство и архитектура".

Иван Данов бе посочен от бъдещия премиер Пламен Орешарски за кандидат за министър на инвестиционните проекти, след като OFFNews разкри, че първият номиниран - Калин Тихолов, е замесен в екоаферата “Дюнигейт” и е бил водач на листа на ДПС в Несебър на местните избори през 2007 г.

За Иван Данов Орешарски посочи, че е човек от академичните среди с богат практически опит.

Арх. Тихолов пък изработи общия устройствен план на община Царево чрез фирмата си "Архитектурна строителна асоциация", заради който тече наказателна процедура срещу България. Планът предвижда застрояване на хиляди декари по Южното Черноморие между Царево и Малко Търново. Той обаче бе отменен от последна инстанция на Върховния административен съд по жалба на природозащитни организации.

По-късно чрез друга своя фирма – “Гео щрих”, Тихолов изготви Общия устройствен план на Бургас. Планът предвиждаше да се построи мост през езерото Вая в града, което е част от екомрежата “Натура 2000″ и приютява множество диви птици. Планът предизвика екоброжение и мостът не се състоя.

Името на Тихолов нашумя отново в началото на тази година покрай скандала „Дюнигейт“. Оказа се, че той е автор на подробния устройствен план за застрояването на дюните в Несебър, купени евтино като земеделска земя от агроминистерството. Нещо повече, той излезе в списъка на кандидатите за придобиване на земя от земеделското министерство за строителство на хотели. Тихолов е и автор на множество подробни устройствени планове в района. “Очевидно е много добър в ПУП-овете в тези райони”, коментира саркастично тогавашният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. 

Последно архитектът нашумя със скандалния хотел, построен пред базата за водни спортове на Националната спортна академия в Несебър. Видно както с просто око, така и от геодезично заснемане, поръчано от ръководството на НСА, хотелът е на самия плаж, което противоречи на серия закони и на конституцията. Освен това с вратичка в закона той е бил построен много по-висок от допустимото за зоната на брега. Впоследствие преди няколко месеца парламентът въведе 5-годишна забрана за строителството в базата на НСА, от която бе изключен един-единствен строеж – този на Тихолов. Той е на обща фирма на архитекта и общинския съветник в Несебър Георги Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!