Валери Димитров сигнализира ЕП за планираните политически назначения в Сметната палата

Александра Маркарян 19 март 2014 в 13:09 4173 3

Проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата

Снимка БГНЕС

Проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата

Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров сигнализира Европейския парламент за предложения проект на нов Закон за Сметната палата, който предвижда смяна на експертното ù управление с политическо чрез назначения на партийно-квотен принцип.

Вносителите на законопроекта, приет на първо четене от Народното събрание, са депутатите Йордан Цонев, Петър Кънев, Румен Гечев и Сергей Кичиков.

Проф. Димитров се е срещнал вчера в Брюксел с председателя на комисията по бюджетен контрол в ЕП Михаел Тюрер, с нейните членове Ингеборг Гресле и Йенс Гайер, както и с отговарящия за одитите в кабинета на еврокомисар Алгирдас Шемета Бодуен Бодро, съобщи пресцентърът на Палатата.

"Председателят на Сметната палата е запознал евродепутатите с предстоящите промени на модела на българската върховна одитна институция, в резултат на които тя ще се депрофесионализира".

"Проблемът заслужава да бъде представен пред Европейския парламент, защото в България Сметната палата одитира не само парите на българския данъкоплатец, но европейски средства. Затова Европейският парламент и Европейската комисия имат интерес България да има независима Сметна палата. Очевидно идеята е да се замени досегашното ръководство с 9-членна колегия, изградена на партийно-квотен принцип от представители на управляващото мнозинство", коментира проф. Димитров.

Г-жа Ингеборг Гресле, тя е изразила категорична позиция на подкрепа, посочват от Палатата.

"Много се тревожа, защото България има повече проблеми от останалите държави в Европейския съюз. Имаме нужда от независима и добре работеща Сметна палата, която да заслужава доверие с наблюдението си над изразходването на средствата от националния и от европейския бюджет. Намеренията за промяна на закона са много тревожни. Много се надявам правителството да се въздържи от предприемането на подобни мерки. Моля не правете това", призова Гресле.

Ще настоявам Европейската комисия да не дава повече средства на България от фондовете на ЕС, ако се приемат обсъжданите законови промени, заяви тя. Искаме България да получава и използва европейските средства, но трябва да бъдем уверени, че с тях нищо няма да се случи и парите ще отидат при онези, които трябва, подчерта евродепутатът.

В отговор на въпрос дали разглежда промените като политическа намеса, Гресле посочи, че това е съвсем очевидно. По нейните думи това е отстъпление от 2007 г. насам.

Искам България да получава средства, но не мога да дам зелена светлина на Европейската комисия, ако нещата продължават така, каза Гресле.

Йенс Гайер е заявил, че ще изпрати специално писмо до правителството с цел да получи обяснение за готвената промяна на българската Сметна палата.

"Евродепутатите, с които се срещнах, са на мнение като мен, че става въпрос за политическа атака за отстраняване на неудобни хора, отстраняване на професионални изисквания и замяната с голяма колегия изградена на партийно-квотен принцип, обобщи срещите си проф. Валери Димитров. Аз съм от 9 години председател на Сметната палата и не се боря за остатъка от своя мандат, а за действащия модел на независима професионална палата. Това е работещ и доказан модел. Докато моделът, който искат да реставрират, е на партийно обвързана палата с ниски професионални изисквания, която ще бъде много удобна за политическа употреба”, заяви още проф. Димитров.

На въпрос на журналисти дали при евентуална смяна на мнозинството ще има следваща Сметна палата и така всяко мнозинство ще я сменя, проф. Димитров каза, че тези прецеденти са опасни и че веднъж установена, една професионална и независима Сметна палата не бива по деструктивен начин да бъде разрушавана и превръщана в институция за политическа употреба. А управляващото мнозинство сега показва, че има нужда от точно такава Сметна палата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!