Quantcast

Нов Закон за Сметната палата сменя ръководството й

OFFNews Последна промяна на 07 март 2014 в 09:18 4838 13

Настоящият шеф на Сметната палата Валери Димитров

Снимка БГНЕС

Със 102 гласа "за", 77 "против" и 1 "въздържал се" парламентът прие на първо четене нов Закон за Сметната палата.

Вносители на законопроекта за Сметната палата са Йордан Цонев (ДПС) и група народни представители от "Коалиция за България".

Текстовете предвиждат Сметната палата да се стане колективен орган, който ще се състои oт осем членове и един председател. Членовете и председателят на институцията ще се избират на партийно-квотен принцип от Народното събрание. Мандатът им ще бъде седем години. В състава на Сметната палата могат да влизат хора, които имат висше икономическо или юридическо образование със степен "магистър". Председателят трябва да има минимум 15 години опит в съответната област, а членовете - най-малко 10 години. Друго изискване е през последните три години деветимата членове да не са били депутати, да са участвали в правителства и в ръководствата на централни или местни органи.

"Тази институция претърпя ретроградно развитие и от опитите да се превърне в модерен одитен орган премина към модела на инспектиращо ведомство, чиито усилия са насочени основно към разкриване на отделни случаи на нарушения и административно наказание", пишат в мотивите си вносителите.

Новите текстове връщат положението преди поправките, с които ГЕРБ посегнаха върху колегиалния характер на Сметната палата, съкращавайки членовете й до един председател и двама зам.-председатели, всички - избирани от Народното събрание.

Една от основните цели на новия закон е да смени ръководството на Сметната палата. Според КБ и ДПС това ще върне институцията в "правилния коловоз". От ГЕРБ възразиха, че текстовете целят депрофесионализация на Сметната палата и подчиняването й на партийните интерес.

"Това е наказателна акция срещу един човек, който седем години поддържа едно добро професионално равнище на сметната палата, това е наказателен закон, защото той не е изпълнил партийна повеля срещу БСП и ДПС", каза Павел Гуджеров от ГЕРБ, визирайки становището на Сметната палата, че в полетите на Борисов с Авиоотряд 28 няма престъпление.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.03 2014 в 20:22

До костовистката Нора
Руската банка Назначава Дянков, защото е добър икономист, доказателство за което е, че една година ровят комунистите и нищо не могат да изровят за управлението на страната. А колкото до Сметната палата - това беше една добре работеща институция, друг е въпросът, че според закона тя няма правото да проверява имуществото на политиците. За Костов - това е политикът, който размаза синята идея, заради своето его, който докара величеството заради своята недалновидност, който раздели седесарите на две и ги противопостави! Достатъчно - за да не го уважавам!

07.03 2014 в 13:33

IP - Ако помислиш малко сам ще стигнеш до извода, че има логика в това, което казвам! Не искам да ти привеждам примери за държави, в които е точно така! Например в Америка и в доста страни от ЕС главният прокурор си е част от правителството! Защо и Сметната палата да не е така, след като тя се занимава с проверка на дейността на държавните институции от минал период и НЕ МОЖЕ ДА СЪСТАВЯ ДОКАЗАТЕЛСТВА, НО МОЖЕ ДА ПРЕНЕБРЕГВА ТАКИВА?!

07.03 2014 в 13:22

@Нора
само това ни липсва! Всяко правителство да си има главен прокурор и Сметна палата! Е тогава вече ще видим какво значи "да ни управляват".

07.03 2014 в 13:13

Не споделям,че Валери Димитров е нечия подлога. Считам,че в правната област е безспорен професионалист(поне това, което съм чел преди 10-тина години). Освен това много пъти е казвал, как трябва да се промени закона, за да отговаря Сметната палата на очакванията на обществото, но никой и в изпълнителната(имаща законодателна инициатива), и в законодателната власт пожелаха да внесат необходимите промени.

07.03 2014 в 13:07

Не знам защо всички решиха, че въпросният професор е умен, изтъкнат и прочее. Начинът, по който говори и спори, не го разкрива като особено интелигентен. Не съм чула Сметната палата да е направила нещо сериозно и съществено през последните девет години.

07.03 2014 в 12:29

Nik,а къде според теб, умния и според конституцията трябва да се намират институци като Сметната палата и главния прокурор?! В коя от изброените от теб ТРИ власти по конституция?! Сметната палата е контролен орган и не може да е нито към съдебната, нито към законодателната власт! А главният прокурор, също! И тогава?! Към коя от трите власти остава да бъдат причислени?! И не съм никакъв трол! Просто си имам собствено мнение! Ако ме питаш, коя от политическите сили подкрепям ще ти отговоря! Аз съм костовистка! Смятам, че Иван Костов е най-добрият държавник, който сме имали по време на моя живот (на 63 години съм). Сега става ли по-ясно?!

07.03 2014 в 11:34

#Nora Не зная как ви избират троловете - но ставате все по-тъпички и некомпетентни. Конституцията ни мила е предвидила разделение на властите. Законодателна, изпълнителна и съдебна. "Според теб" е едно неправилно заключение. Мислили са ги законите много по-умни глави от мен и теб и затова са го измислили да има мандатност на различни институции различна от мандата на парламента - за да няма партизация, а професионализъм и приемственост в тях. Но другарите така ги виждат нещата - Вся власт советов.

07.03 2014 в 11:25

А защо ли ОФНЮЗ не публикуват изключително любопитната новина, че Русия назначава герберският избранник Симеон Дянков за управител на руската Външно търговска банка -ВТБ ? НА КОГО ЛИ ИМАТ ПО-ГОЛЯМО ДОВЕРИЕ РУСКИТЕ БРАТЯ - на БСП или на ГЕРБ?! Аз като гледам, на кого се доверяват да им управлява паричната политика, май Русия не е била господар на БСП, а по-скоро на герберските "десни" поддръжници за Европейското развитие на България?! Или греша?! Едва ли! Никак не е случайно съдействието, което РУСКОТО ЛОБИ НА БСП ( проектът на Гоце -АБВ) се готви да окже на ГЕРБ в битката им със Станишев, който няма бъдеща кариера в Русия, но е сигурно, че има такава в Европа?! И сега да питам "истинските десни" - Реформаторският блок - те кого ще поддържат в битката за оставането на България в Европа, а не в Евразийския съюз и защо?! Трудна задача, нали?! Така е - в България нищо не Е това, което Е!!!

07.03 2014 в 10:59

а бе боклук, как точно разбра че е геребреска подлога ?
той е 9 години председател, уважаван професор и на никоя партия не ближе задника, почти като Данчо ролекса ...

07.03 2014 в 10:52

Аз пък смятам, че както главният прокурор, така и ръководството на сметната палата трябва се избират от НС или да се назначават от правителството с неговия мандат! Какъв е проблемът, ако днешните управляващи ОДИТИРАТ работата на миналото правителство, а утрешните - на днешното?! Нали Сметната палата само констатира и обобщава данни от своите проверки, А НЕ ГИ СЪЗДАВА? Тези данни за злоупотреби или ги има и тя ще ги констатира, или ги няма! Тогава не виждам къде е проблема?! А това с удължените мандати така, че днешните управляващи да си гарантират ръководството на такъв важен орган като Сметна палата или Главен прокурор, по време на друго, различно от тях правителство си е гаранция в България никога да не сбъдне ефективен контрол! Така, че според мен - всички контролни органи в т.ч. и главният прокурор трябва да са част от правителството, така, че всяко ново правителство да може да проконтролира предишното и АКО СЪБЕРЕ ДОСТАТЪЧНО ДАННИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ НАРУШЕНИЯ да заведе дело в съда и там ДА ДОКАЖЕ СВОИТЕ ТВЪРДЕНИЯ или да не успее да ги докаже! Не виждам какъв е проблемът при такова решение, СТИГА СЪДЪТ ДА Е НЕЗАВИСИМ арбитър в спора, както е по конституция!