Нов Закон за Сметната палата сменя ръководството й

OFFNews 07 март 2014 в 09:18 5649 13

Настоящият шеф на Сметната палата Валери Димитров

Снимка БГНЕС

Със 102 гласа "за", 77 "против" и 1 "въздържал се" парламентът прие на първо четене нов Закон за Сметната палата.

Вносители на законопроекта за Сметната палата са Йордан Цонев (ДПС) и група народни представители от "Коалиция за България".

Текстовете предвиждат Сметната палата да се стане колективен орган, който ще се състои oт осем членове и един председател. Членовете и председателят на институцията ще се избират на партийно-квотен принцип от Народното събрание. Мандатът им ще бъде седем години. В състава на Сметната палата могат да влизат хора, които имат висше икономическо или юридическо образование със степен "магистър". Председателят трябва да има минимум 15 години опит в съответната област, а членовете - най-малко 10 години. Друго изискване е през последните три години деветимата членове да не са били депутати, да са участвали в правителства и в ръководствата на централни или местни органи.

"Тази институция претърпя ретроградно развитие и от опитите да се превърне в модерен одитен орган премина към модела на инспектиращо ведомство, чиито усилия са насочени основно към разкриване на отделни случаи на нарушения и административно наказание", пишат в мотивите си вносителите.

Новите текстове връщат положението преди поправките, с които ГЕРБ посегнаха върху колегиалния характер на Сметната палата, съкращавайки членовете й до един председател и двама зам.-председатели, всички - избирани от Народното събрание.

Една от основните цели на новия закон е да смени ръководството на Сметната палата. Според КБ и ДПС това ще върне институцията в "правилния коловоз". От ГЕРБ възразиха, че текстовете целят депрофесионализация на Сметната палата и подчиняването й на партийните интерес.

"Това е наказателна акция срещу един човек, който седем години поддържа едно добро професионално равнище на сметната палата, това е наказателен закон, защото той не е изпълнил партийна повеля срещу БСП и ДПС", каза Павел Гуджеров от ГЕРБ, визирайки становището на Сметната палата, че в полетите на Борисов с Авиоотряд 28 няма престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews