Двама партийни лидери със солени глоби от Сметната палата

2 партии и една коалиция взели пари от неясен спонсор

OFFNews 13 март 2014 в 14:43 2060 5

Валери Димитров

Изискванията за прозрачност на финансирането на предизборните кампании не са били спазени от 6 политически субекта при парламентарните избори през 2013 г. Това отчете в доклад Сметната палата днес.

Въпросните партии и коалиции не са представили информация за дарители, вида, целта и стойността на направените дарения. В резултат Сметната палата е издала общо 82 акта за административни нарушения, някои от които са прераснали в глоби от по няколко хиляди лева. От одитния орган намекнаха, че сред глобените има и лидери на политически партии и коалиции. От палатата премълчаха имената им, но намекнаха, че двама от глобените са лидери на партии, представени в настоящия парламент, което означава Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан или Волен Сидеров.

Днешният доклад излиза седмица след дебатите в парламента за новия закон за Сметната палата, внесен от Йордан Цонев (ДПС) и група депутати от БСП. Тогава настоящият председател Валери Димитров, нарочен за отстраняване от управляващите партии, заяви от парламентарната трибуна: „Аз съм девет години председател, не ми пука дали ще бъда още три години председател на Сметната палата. Девет години съм и това е достатъчно, аз имам кауза да защитава сега действащия закон, защото той е много по-добър“. Това предизвика гневна реакция сред вносителите, а депутатът от ДПС Хамид Хамид изтърва нервите си и му показа нецензурен жест, заради което бе отстранен от 2 парламентарни заседания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews